L'Audiència Nacional desplega ja la querella per sedició i imputa els presidents de les entitats ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixant. Aquestes dues imputacions eren més o menys esperades, però, la magistrada ha inclòs en la causa els Mossos d'Esquadra i ha imputat el Major, Josep Lluís Trapero i la intendent de la policia catalana, que va encapçalar l'operatiu el dia de la citada concentració, Teresa Laplana.

Tots quatre estan ja citats per declarar aquest divendres. Les citacions les van rebre ahir a la tarda, en el tram final de l'aturada de país que va mobilitzar centenars de milers de persones al carrer que van mostrar el seu rebuig a la repressió policial de les Forces de Seguretat de l'Estat durant la votació de diumenge. La jutgessa de l'Audiència Nacional, els cita en el marc de la querella per sedició però no els especifica el delicte del qual se'ls imputa.

El que sí que detalla és que els investiga "pels fets ocorreguts els passats dies 20 i 21 de setembre a Catalunya, en relació amb les concentracions i manifestacions dutes a terme per impedir per la força l'actuació de les autoritats i els seus agents en l'exercici de les seves funcions".

El passat 27 de setembre la jutgessa va admetre a tràmit la denúncia que va presentar la fiscalia per aquests fets. En la interlocutoria, la magistrada explicava que aquestes conductes dels manifestants podien encaixar en l'article 544 del Codi Penal que sanciona l'alçament tumultuari, dirigit a impedir per la força o fora de les vies legals l'aplicació de les lleis o qualsevol de les persones que el mateix es relacionen en l'exercici de les seves funcions o el compliment dels seus acords o de les resolucions administratives o judicials.

La titular del jutjat central d'instrucció número 3 de l'Audiència Nacional acorda aquestes diligències una setmana després d'admetre a tràmit la denúncia presentada per la Fiscalia per entendre que els fets de la protesta poden ser constitutius de delictes de sedició per anar "dirigits a trencar l'organització territorial de l'Estat".