La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha ordenat investigar les trucades dels quatre investigats per sedició entre els dies 15 de setembre i 2 d'octubre. Així doncs, aquesta mesura afectarà les comunicacions del president de l'ANC, Jordi Sànchez, del d'Òmnium, Jordi Cuixart, del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i de la intendent del cos, Teresa Laplana.

La titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3 ordena en una interlocutòria als agents que iniciïn aquestes indagacions i sol·licita a les companyies telefòniques el llistat de trucades i missatges de text emesos i rebuts entre les dates citades. La jutge vol conèixer les persones entre les que es van efectuar les comunicacions, el temps d'aquestes i els fets d'interès relacionats amb la investigació.

Segons el que ha investigat fins ara la Guàrdia Civil en aquesta causa, el dia de l'escorcoll a la Conselleria d'Economia de la Generalitat el passat 20 de setembre, el líder de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, va fer una trucada a Trapero per posar-lo en contacte amb un membre de la Guàrdia Civil.

Investigació dels comptes

La magistrada també ha sol·licitat a l'Associació Bancària Espanyola i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi que li transmetin informació sobre els comptes i productes financers d'ANC i Òmnium per la seva investigació en la causa.

Sol·licita totes les dades relatives als comptes bancaris, préstecs o crèdits, targetes, xecs, transferències relacionades amb aquestes entitats, així com la identificació dels titulars i autoritzats en aquestes operacions bancàries. Pel que fa a les transferències, Lamela demana també que s'identifiqui el compte d'origen i destí i el titular d'aquestes, en virtut a la normativa sobre el blanqueig de capitals.

Amb aquesta informació, l'institut armat pretén conèixer "els moviments existents des de la data d'obertura fins a la data de recepció del manament", sense perjudici que es puguin prendre futures mesures contra les associacions.

Suspensió de les entitats

Fonts fiscals han descartat que el ministeri públic demani pròximament la imputació d'ANC i Òmnium Cultural, ja que les persones jurídiques no poden ser investigades per un delicte de sedició.

No obstant això, també reconeixen que s'està investigant a les associacions per veure si han estat utilitzades amb fins il·legítims i delictius que poguessin derivar en una suspensió d'activitats, de la mateixa manera que es va fer al seu moment amb organismes de l'entramat etarra després de provar-se la seva integració en l'organització terrorista com va ser el cas de Batasuna, entre d'altres.