L’Audiència Nacional posa en el punt de mira l’empresari i exdirigent de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) David Madí pel procés judicial obert arran de les suposades adjudicacions irregulars a Ambulàncies Egara per part de la Generalitat. Segons la providència a la qual ha tingut accés El Nacional, el jutge Santiago Pedraz l’imputa a ell i a set persones relacionades amb l’empresa perquè sospita que poden tenir vinculació amb aquest cas que embranca amb la investigació pel 3%. Tot i la notificació, Pedraz encara no fixa data perquè vagin a declarar i encomana als investigats que es busquin advocat i se’ls hi entregui la documentació recollida fins al moment.

La sospita més poderosa del jutge és que Ambulàncies Egara és part de l’entramat d’empreses que haurien rebut concessions públiques a canvi de comissions irregulars, que s’haurien fet servir per finançar CDC. De fet, tot arrenca el 2015 quan la companyia investigada va guanyar tres paquets de serveis per operar pel tot el territori català i superar l’àmbit d’actuació històric, que era el Vallès Occidental. Segons la justícia, Madí els hauria ajudat en l’expansió buscant inversors i, de pas, hauria col·laborat perquè guanyessin els contractes públics sempre que paguessin les comissions pertinents. D’aquesta macrocausa, la del 3%, també en depèn la peça separada de la productora Triacom, a partir de la qual un jutjat de Barcelona va condemnar Madí a 14 mesos de presó per frau fiscal. Ell va recórrer la sentència i està a l'espera de la resposta de l'Audiència Provincial de Barcelona.

La comunicació de l’Audiència Nacional dona resposta a la vintena d’escorcolls efectuats pels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil la setmana passada a les dependències d’aquesta empresa, que des del 2015 gestiona el servei d’ambulàncies a diferents parts de Catalunya (Lleida, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre). Els agents van entrar a la seu de Terrassa, a la de Lleida i a una consultora de Barcelona. En les entrades, ordenades pel mateix jutge, els agents buscaven documentació sospitosa sobre els contractes que, suposadament, haurien adjudicat el servei a la companyia quan CDC formava part del govern català fa 8 anys.

Després de la notificació, Madí ha negat a RAC1 la major de les sospites. Ha dit que la investigació és un “muntatge barroer” i ha assegurat que, quan li toqui, anirà a declarar “per desemmascarar la justícia espanyola". Fa uns dies, arran dels escorcolls policials, l’empresa en qüestió també es va desvincular de la trama que està sota la lupa de la justícia i defensava la legalitat dels contractes aconseguits. “Ambulàncies Egara sempre ha participat en les licitacions públiques de serveis de transport sanitari complint amb tots els requisits, en igualtat de condicions amb la resta d’empreses i respectant la legalitat vigent. Les adjudicacions públiques aconseguides són fruit de processos de participació totalment transparents”. A més, la companyia va relativitzar un vincle amb Madí pels volts del 2012 “en el procés de relleu generacional de l’empresa” encara que va afirmar que “no es va materialitzar cap participació seva en el capital social”.