Escorcolls a Ambulàncies Egara en una operació anticorrupció vinculada al 3%, segons ha avançat Crónica Global i han confirmat a Efe fonts pròximes al cas. Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han efectuat una vintena de registres a seus de l'empresa, que des del 2015 gestiona el transport sanitari a diverses zones de Catalunya. Agents de la policia catalana i de l'institut armat han registrat les seus per demanar documentació sobre actuacions sospitoses, en una operació dirigida per l'Audiència Nacional. Alguns dels investigats estan vinculats a casos com el del 3% i Triacom, que va esquitxar dirigents de l'extinta Convergència (CDC) com David Madí. De moment, la causa es manté en secret.

El copropietari i apoderat de l'empresa Óscar Simón haurà de respondre davant del jutge en qualitat d'investigat, tot i que no l'han detingut. L'operació se centra en les seus de la unió temporal d'empreses (UTE) d'Egara, que té tres lots del macroconcurs sanitari de Catalunya. També hi ha registres a la seu de la consultoria i auditoria RCM a Barcelona i a les subseus de l'empresa a Tarragona i Terres de l'Ebre, tots vinculats a la presumpta corrupció en l'àmbit de les ambulàncies — que podria esquitxar l'antiga CDC: es qüestiona si Madí i els seus homes de confiança van poder alterar la macrolicitació abans que se celebrés l'any 2015 entrant en una de les empreses adjudicatàries.

Ambulàncies Egara: una derivació del 3%?

Els qui estan en el punt de mira dels agents són l'esmentat Óscar Simón; l'administrador d'Egara, Fermí Ferran; i el director general, Álex García-Cascón. Els dos últims es consideren homes de confiança de Madí i se sospita que haurien sigut els responsables de col·locar l'empresari a l'empresa transportista sanitària. Per la seva banda, Simón es podria haver deixat portar per la presumpta trama corrupta. Ara, els Mossos i la Guàrdia Civil busquen proves de tot això — i ho fan amb l'aval de la justícia, amb una investigació dirigida per la nova unitat anticorrupció de la policia catalana.

Concretament, els agents investiguen si els directius van alterar la macrolicitació d'ambulàncies del 2015 i si es tracta d'una derivació del cas 3%. En aquell concurs, Egara va guanyar tres lots: el de Lleida, el de les Terres de l'Ebre i el de Tarragona. És per això que s'investiga si CDC va manipular la sanitat catalana per al seu benefici i si va poder ser font de finançament del partit. I és que aquell concurs va estar envoltat de forts combats entre empreses i denúncies creuades, amb una operació anticorrupció que ara afegeix indicis de possible mala praxi.

La versió d'Ambulàncies Egara

Davant de la notícia, fonts d'Ambulàncies Egara han oferit la seva versió dels fets i han assegurat que l'empresa "sempre ha concorregut a les licitacions públiques de serveis de transport sanitari complint amb tots els requisits, en igualtat de condicions que la resta d'empreses i respectant la legalitat vigent". "Els contractes públics s'han aconseguit participant sempre de forma transparent als concursos", han afegit. Alhora, han manifestat que "ni Ambulàncies Egara ni el seu equip directiu tenen vincles amb cap partit polític català ni amb casos de presumpta corrupció política".

"Tampoc existeix cap vinculació de la companyia amb el polític David Madí, amb qui tan sols hi va haver contacte el 2012 en el marc del relleu generacional a l'empresa, tot i que finalment no va arribar a materialitzar-se cap participació d'aquest en el capital social. Després d'aquest moment actual, no s'ha mantingut cap relació amb el senyor Madí", han aclarit les fonts. Així mateix, "cap dels directius de la companyia han estat detinguts en el marc dels registres policials". "Des d'Ambulàncies Egara estem en plena disposició de col·laborar amb la justícia, aportant qualsevol documentació requerida, i confiem que tot s'aclareixi al més aviat possible", han conclòs.