Carpetada definitiva. La sala penal de l'Audiència Nacional ha rebutjat els recursos de la Fiscalia Anticorrupció i l'Advocacia de l’Estat i ha confirmat la decisió del magistrat Santiago Pedraz de decretar el sobreseïment provisional de la causa oberta contra Oleguer Pujol Ferrusola, acusat de delictes fiscals i de blanqueig de capitals per unes inversions realitzades a través l'empresa Drago Capital, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat aquest diari. L'advocat d'Oleguer Pujol, Cristóbal Martell, ha demanat de forma retirada l'arxivament de la causa per inexistència de fets delictius.

En la resolució, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, l’Audiència Nacional, afirma que tant la Fiscalia, com l’Advocacia de l’Estat en els seus recursos -als quals s'han adherit l’empresa Gran Tibidabo, en liquidació i Podem- “no ha aportat cap indici”, sobre alguna suposada acció delictiva d’Oleguer Pujol amb la inversió de 174.195 euros a Dragó Capital.  El tribunal admet que la resolució del jutge, del juliol passat (ratificada a l'agost), és "escueta", però que es refereix a una anterior i que no vulnera pas el dret a tutela judicial efectiva de les acusacions personades.

Sense indicis ni informe

El tribunal -format pels magistrats Félix Alfonso Guevera, Marcos Carlos Fraile, ponent, i Ana María Rubio- retreu a les acusacions que demanessin la creació d'una peça separada l’any 2020 per tal d’aclarir si Oleguer Pujol Ferrusola havia invertit a Drago diners que provenien d'un compte que tota la família tenia a Andorra, a Andbank, i que no s’ha aclarit pas. En la causa de Drago, només quedava Pujol com a investigat. “Per tal que el procediment pugui continuar són precisos verdaders indicis” afirma el tribunal i hi afegeix que “el sobreseïment provisional es dicta perquè la fase d’instrucció ja ha conclòs, en haver-ho acordat el jutge, resolució ara ferma”.

L’Audiència Nacional aclareix que “l’informe de l’Agència Tributària pendent d’aportar” es pot realitzar perquè va ser acordada abans del sobreseïment, però que fa més de dos anys que no s’ha fet, com altres diligències aprovades. I conclou: “La seguretat jurídica dels investigats a la peça, tenint en compte els més de dos anys transcorreguts des del tancament de la fase processal, sense que aquest informe s’hagi emès, justifica sobradament la decisió de sobreseure provisionalment, sense perjudici, com indica la resolució del 16 d’agost de 2023, que aquest es pugui alçar si aquest informe o qualsevol altra acordada s’aporten i es desprenen indicis d’alguna activitat delictiva.

Paral·lelament, l'Audiència Nacional té pendent de fixar el judici a la família Pujol Ferrusola per blanqueig de capitals i delicte fiscal per tenir diners no declarat a Andorra.