Tancat. El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha acordat, aquest dijous, l’arxivament d’una investigació a Oleguer Pujol per delictes fiscals i blanqueig de capitals, que forma part d’una peça de la investigació ja tancada a la família Pujol Ferrusola i pendent de judici. Es tracta de l’anomenat cas Drago, on s’investigava el fill menor de l’expresident Jordi Pujol per haver invertit en diverses operacions immobiliàries de l'empresa Drago Capital, després de constatar-se l'ús de societats estrangeres per al cobrament de comissions. En la interlocutòria, que ha avançat El Món i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, el magistrat afirma que decreta el sobreseïment provisional de les actuacions, iniciades el 2014 “en no resultar degudament justificada la perpetració dels delictes que van donar motiu a aquesta investigació”.

La defensa d’Oleguer Pujol, exercida per Cristóbal Martell, ha reclamat, des del primer moment, l’arxivament d’aquesta investigació en assegurar que totes les operacions eren correctes. El desembre passat, el jutge Pedraz, amb el vistiplau de la Fiscalia Anticorrupció, va acordar l’arxivament de la causa als socis d’Oleguer Pujol: José María de Villalonga Cardellà, el seu fill José María de Villalonga Cabarrocas, i els fills de Javier de la Rosa, Gabriela de la Rosa Misol i Javier de la Rosa Misol. 

Investigació conflictiva

L’operació sota sospita era la compravenda de 1.152 oficines del Banc Santander el 2008. I la gravetat de la investigació és que des de la Fiscalia s'assegurava que les operacions es van dur a terme amb diners procedents dels comptes de família Pujol Ferrusola, i per això la investigació es va derivar al jutge que ha investigat la família del president Pujol, que va fer una peça separada. El fill petit dels Pujol ha defensat que els diners eren de clients de fons d'inversió.

La causa principal, pendent

En el darrer escrit, presentat el 2021, Oleguer Pujol assegurava al jutge que les operacions eren “lícites” i que “queda descartat” que en el cobrament de comissions que rebia per aquestes operacions hi hagués una activitat delictiva necessària perquè es compleixi el delicte de blanqueig.

La Fiscalia Anticorrupció i el mateix jutge Pedraz van insistir a investigar més, fins a l’arxivament dictat aquest dijous, nou anys després dels escorcolls ordenats a casa del fill petit dels Pujol.  En una telegràfica resolució, el magistrat de l’Audiència Nacional manifesta que, “de les diligències practicades, no hi ha base per apreciar indici de cap delicte”.

La família Pujol Ferrusola està pendent de ser jutjada a l’Audiència Nacional. La Fiscalia Anticorrupció demana 9 anys de presó per al president de la Generalitat Jordi Pujol i fins a 29 per al seu primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, pels delictes d'organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i falsedat documental en relació amb la gestió del seu patrimoni. Oleguer Pujol també serà jutjat en aquest procediment.