L’Audiència Nacional (AN) ha desestimat un recurs de l’advocat Gonzalo Boye en el qual al·legava que l’òrgan jurisdiccional no era competent per jutjar-lo per un presumpte delicte de blanqueig de capitals en el marc de l’anomenada ‘Operació Mito’, que investiga la suposada entrada a l’Estat espanyol de gairebé quatre tones de cocaïna encapçalada pel que també és el seu client, José Prado Bugallo, el narcotraficant més conegut com a Sito Miñanco.

En la interlocutòria enviada aquest dijous, la sala d’Apel·lació confirma la resolució dictada el passat juliol per la secció tercera de la Sala Penal en la qual Boye demanava que s’acceptés l’excepció de cosa jutjada. És a dir, al·legaven que no se’ls havia de jutjar pel delicte de blanqueig de capitals perquè ja s’havien assegut anteriorment al banc dels acusats per fets similars als de l’Operació Mito. L’advocat considerava que els fets dels quals l’acusen ja s’havien jutjat en un procediment contenciós-administratiu obert arran de la intercepció de diners que portaven els investigats a les maletes a l’Aeroport de Barajas. 

La sol·licitud de Boye, també rebutjada al juliol, també incloïa una petició de declinatòria de jurisdicció de l’Audiència Nacional. Dit d’una altra manera, que l’AN no era competent per jutjar els delictes de blanqueig de capitals. Doncs bé, la Sala d’Apel·lació argumenta que, per bé que la llei no contempla la competència del tribunal per aquesta mena de delictes, sí que la té “quan existeix connexitat amb altres delictes la investigació de la qual s’atribueix a aquest tribunal”, en referència al de narcotràfic en el marc d’una organització criminal.

Segons la resolució, en la línia de l’exposat per la Fiscalia Antidroga en l’escrit d’acusació i el jutge d’instrucció en la interlocutòria de processament, Boye va ajudar Sito Miñanco a recuperar els diners intervinguts a l’Aeroport de Barajas a principis de febrer de 2017. Per aquests fets, el ministeri públic acusa l’advocat de blanqueig de capitals, comès en el si d’una organització criminal establerta a partir del narcotràfic, en concurs amb un delicte continuat de falsificació de document oficial.

“Per tot això, un cop fixat l’objecte del procés en els termes exposats, la connexitat entre els fets pels quals s’acusa Gonzalo Boye Tuset i l’eventual delicte antecedent contra la salut pública es fa evident, segons el Ministeri Fiscal, queda atribuïda la competència a la Sala Penal de l’Audiència Nacional”, finalitza la resolució. Ara les parts tenen la possibilitat de registrar un recurs de cassació contra la resolució davant el Tribunal Suprem.

L’Operació Mito

L’operació de l’Audiència Nacional investiga la xarxa que suposadament dirigia Miñanco, segons la qual el narcotraficant hauria intentat introduir a Espanya més de 4.000 quilograms de cocaïna en dues operacions diferents que van ser interceptades pels investigadors que els seguien els passos des del 2016. Segons el jutge, l’organització es dedicava principalment a la importació i la distribució de droga (sobretot cocaïna) i a blanquejar diners.

Per la seva banda, a parer del jutge, Boye va ser el suposat encarregat de l’operatiu per recuperar 889.620 euros que la policia havia confiscat a membres d’aquesta organització a l’Aeroport de Madrid.