L’Audiència Nacional ha desestimat les peticions del narcotraficant José Ramón Prado Bugallo, conegut com a Sito Miñanco, i de l’advocat Gonzalo Boye perquè no se’ls jutgés per blanqueig de capitals en l’anomenada Operació Mito, que investiga la suposada introducció a Espanya de gairebé quatre tones de cocaïna i l’entramat creat per ocultar-ne els beneficis per diferents vies. L’Audiència també rebutja plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i enviar el procediment penal a Madrid.

Les al·legacions de Boye

En una interlocutòria enviada aquest divendres, la Sala Penal rebutja els arguments de Boye i Miñanco, que reclamaven que s’acceptés l’excepció de cosa jutjada. És a dir, al·legaven que no se’ls havia de jutjar pel delicte de blanqueig de capitals perquè s’havien assegut anteriorment al banc dels acusats per fets similars als de l’Operació Mito. L’advocat considerava que els fets dels quals l’acusen ja s’havien jutjat en un procediment contenciós-administratiu obert arran de la intercepció de diners que portaven investigats a les maletes a l’Aeroport de Barajas. Per al Tribunal, “no existeix ni identitat de fets ni de subjectes entre els procediments” i, per tant, “no pot apreciar-se l’excepció de cosa jutjada”.

A la vegada, la Sala rebutja plantejar una qüestió prejudicial al TJUE al considerar que es tracta de qüestions que poden resoldre’s a través de la legislació espanyola. Igualment desestima que la causa es destini a l’Audiència de Madrid. En el cas de Miñanco, processat en aquesta causa per tràfic de drogues i blanqueig de capitals, demanava que s’apliqués l’excepció de cosa jutjada pel segon delicte, ja que, argumentava, ja havia estat condemnat pels mateixos fets en una sentència de l’Audiència Provincial de Pontevedra el gener del 2019.

En resposta, l’Audiència Nacional assenyala, en la línia de l’escrit de conclusions de la Fiscalia, que el delicte de blanqueig de capitals pel qual s’acusa el narcotraficant no es basa en els mateixos fets pels quals els jutjats de Pontevedra el van condemnar. I continua explicant que “no es refereixen al mateix espai temporal” perquè la causa jutjada a Pontevedra arriba fins al 2012, mentre que els fets de l’Operació Mito van ocórrer entre el 2016 i el 2018. A més, els magistrats assenyalen que “l’activitat delictiva de la qual procedirien els béns introduïts en l’economia regular” prové d’aquest període temporal, mentre ell complia una condemna de 16 anys i 10 mesos de presó per un delicte contra la salut pública i des del 2016 es trobava en règim de tercer grau.

Segons la investigació, l’històric narco es continuava dedicant al tràfic de drogues el 2016 mentre complia un règim de semillibertat a Algesires, on complia la seva segona condemna. Una acusació que ell nega rotundament. Per la instructora, Boye col·laborava amb la xarxa criminal per recuperar diners que la policia havia interceptat. Una imputació que l’advocat sempre ha negat.