Segueix la investigació contra el cofundador de Podemos, Juan Carlos Monedero, per un suposat blanqueig de capitals. La Sala del Penal de l'Audiència Nacional ha desestimat aquest dilluns el recurs que Monedero va interposar contra la decisió del jutge Manuel Garcia Castellón d'investigar-lo per un suposat delicte de blanqueig de capitals i falsedat documental. El jutge va obrir la investigació contra el cofundador de Podemos ara fa dos mesos, sobre una suposada venda de petroli al mercat negreMonedero assegurava en el seu escrit que aquests fets ja s'havien investigat al Jutjat d'Instrucció 45 de Madrid i van ser arxivats. L'equip jurídic de Monedero, a més, va subratllar que no havien aparegut nous indicis que portessin a reobrir la recerca, per la qual cosa considerava impertinent que l'Audiència Nacional entrés a ordenar diligències perquè, al seu judici, no té competències per a això. Per a l'exdirigent de Podemos no hi havia raons perquè el jutge pretengués continuar investigant "de manera soterrada".

La Sala argumenta la investigació "en existir una aparença que emmascara l'origen d'uns fons procedents d'una activitat que és aparentment delictiva", en aquest cas per la venda de petroli en el mercat negre. Una venda, afegeixen els magistrats, que s'hauria realitzat suposadament "interposant testaferros i societats pantalla, que aflorarien al mercat lícit com a pagament de préstecs o a través de societats prestadores de serveis". Es tracta, segons apunten, d'uns "fets que en aparença" presenten "els caràcters d'una falsedat documental".

Un dels indicis que el jutge va seguir era que el cofundador de la formació morada seria titular de 92 comptes corrents diferents: 86 a Tríodos Bank NVSE, 5 a Banc Santander i 2 a CaixaBank. Monedero i el seu equip d'advocats van negar rotundament que aquesta informació fos certa. Per altra banda, el magistrat va concloure que el moviment triangular de fons entre tres entitats i empreses diferents, entre elles VIU Europa SL, presentava "trets característics d'operacions vinculades al blanqueig". A l'hora de crear aquesta nova causa el magistrat també va prendre en consideració les declaracions de l'excap de la Intel·ligència veneçolana Hugo 'El Pollo' Carvajal en les quals alertava de l'ús de la mercantil VIU Europa per a encobrir operacions irregulars vinculades a Monedero.

Monedero denúncia que es troba en "total indefensió"

En aquest context, Monedero va remetre un escrit aquest mateix mes d'octubre en el qual va demanar a l'instructor accedir al conjunt de la causa, denunciant que encara no havia pogut veure material clau per a la seva imputació, com les declaracions del mateix Carvajal o informes policials, la qual cosa li generaria una "absoluta indefensió". El cofundador de Podemos va explicar que una vegada havia pogut accedir a la plataforma digital on hauria de constar tot, es va adonar que no era així perquè hi havia documents esmentats pel magistrat en les seves resolucions que no es troben a la seva disposició.