L'Audiència de Madrid ha dictat una ordre de crida i cerca a l'activista Dani Gallardo, condemnat a 4 anys i 6 mesos de presó per manifestar-se contra la sentència del Suprem als independentistes catalans, a Madrid. El tribunal havia donat una setmana a Gallardo per presentar-se de forma voluntària a la  presó, mesura que no ha complert i ara ha activat la seva detenció, segons ha informat aquest dimecres el tribunal. Fa tres anys que Gallardo, de 25 anys, va traslladar la seva residència a Montblanc, i el seu grup de suport ha anat informant del seu procés judicial a les xarxes socials.

El jove va passar més d'un any en presó provisional i, després de la vista oral, se'l va condemnar a un any de presó per desordres públics i altres 3 anys i 6 mesos pel delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat —per haver donat un cop amb un pal al casc d'un policia que detenia la seva companya—, i per un delicte lleu de lesions a aquesta mateix agent. El Tribunal Suprem li va rebaixar sis mesos la condemna per desordres públics, que li ha quedat en 4 anys, dels quals s'haurà de descomptar l'any i escaig passat entre reixes de forma provisional.

Tres citacions

La secció 23 de l'Audiència de Madrid detalla que ha requerit fins a tres ocasions (25 de juliol de 2023, 30 de gener i 26 de febrer de 2024) el seu ingrés voluntari a la presó en compliment de l'execució de la sentència per la qual va ser condemnat el desembre de 2020. L'activista no ha comparegut en cap de les tres ocasions en les quals ha estat citat i  el tribunal hi afegeix que "tampoc se l'ha localitzat en el domicili consignat", la qual cosa ha donat lloc a la resolució judicial.

Primer amnistiat?

Si res no canvia, Dani Gallardo podria ser el primer activista obligat a entrar a la presó per una protesta contra la condemna del Tribunal Suprem als líders catalans. Alhora, també podria ser un dels primers beneficiats de la llei d'amnistia del Procés, que ultimen el PSOE i Junts. Precisament, el president Pedro Sánchez ha anunciat que s'han fet uns canvis al projecte de llei perquè, finalment, hi doni suport l'equip del president a l'exili, Carles Puigdemont, que vol blindar millor les recents acusacions per terrorisme i possible traïció.

L'Audiència de Madrid també podria haver aturat l'ingrés a presó de Dani Gallardo amb la justificació que s'està tramitant la llei d'amnistia i amb la qual se'n pot beneficiar. Així ho ha fet la secció d'apel·lacions del TSJC, que ha paralitzat la revisió d'una condemna de presó a un activista català, Víctor Verdejo, fins a saber si s'aprova la llei d'amnistia. I és que l'entrada a presó és la mesura més greu de restricció de drets d'una persona.

 El Consell de la República ha condemnat "la persecució, un cop més, de Dani Gallardo" i ha donat suport a l'activista, a Twitter, on ha assegurat: "Ni protestar és terrorisme ni manifestar-se és delicte."

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!