Sentència mesurada i ajustada a dret. L’Audiència de Barcelona ha rectificat les elevadíssimes penes de presó que la fiscalia sol·licitava a dos manifestants contra un acte de Vox en un restaurant de Barcelona. Inicialment, la fiscal demanava per a cada un d’ells sis anys de presó pel delicte de desordres públics agreujat, càstig que va rebaixar  per a un d’ells a tres anys en el fet d'aplicar l’atenuat de consum de tòxics. En la sentència, coneguda avui, la secció sisena ha absolt un dels joves (Isaac) i  ha condemnat al segon (René) a una pena mínima d’un any de presó per desordres públics amb l’agreujant de dur un instrument perillós en considerar provat que va llençar una ampolla de vidre, tot i que sense provocar danys i ferits.

Els incidents van passar la tarda del 8 de febrer de 2019 davant d’un restaurant italià al carrer València de Barcelona. En la resolució, es considera provat que es van concentrar un centenar de persones al carrer, de rebuig a l’acte de Vox,  amb el nom Cañas por España,  dins del restaurant. En la protesta alguns dels participants cridaven: “Feixistes de merda, no us volem als nostres barris”, i va haver-hi un grup minoritari, d’unes 15 persones, que va llençar objectes contra les persones que accedien al local i agents dels Mossos que els protegien. En el judici, el diputat Joan Garriga Doménech, portaveu del grup de Vox al Parlament, va assegurar que en anar fins al restaurant va passar "terror" en ser increpats per uns "xavals".

 

Arguments

El tribunal -format pels magistrats Jorge Obach, José Antonio Rodríguez i Laura Gómez, de ponent- assumeix els arguments del penalista Benet Salellas, defensor d’Isaac, en el sentit que cap dels agents dels Mossos d’Esquadra que van declarar en el judici no el van identificar pas en el lloc dels fets, i davant “la prova de càrrec insuficient”, l’absolen. Es dona la circumstància que els dos  agents que suposadament van identificar el jove no van ser citats a declarar per la fiscalia, i el tribunal considera que amb els atestats no és suficient la seva identificació.

Pel que fa al segon jove, René, defensat per Àlex Solà, el tribunal sí que considera provat que  "la seva actitud va ser agressiva i violenta, va moure tanques i contenidors i va llençar objectes", tal com van explicar agents dels Mossos, a  més de vídeos dels fets. René va admetre que duia una ampolla a la mà força estona, però va negar haver-la llençat. No obstant això, la secció sisena no hi veu reconeguda l’agreujant de dur tapat el rostre (duia un tapaboca, però els agents li van veure la cara. I el seu vestuari, amb pantalons militars, era ben llampant), ni tampoc accepta l’agreujant d’actuar tot aprofitant una manifestació, perquè, segons el tribunal, el resultat hagués estat el mateix, perquè el nombre de concentrats era reduït, i  els violents no van aprofitar-la per amagar-se entre els participants, “i no va suposar un especial risc per a la resta de manifestants, ni els agents ni de conductors perquè el trànsit estava tallat”. A més, li aplica l’atenuant de consum de tòxics i el condemna a la mínima pena d’un any de presó. També el condemna pel delicte lleu de danys en picar una persiana d’un local, a una multa de 150 euros. El jove ja va pagar 400 euros al jutjat, que és la taxació dels danys causats al local perquè siguin entregats a la seva titular.

La secció sisena de l’Audiència de Barcelona reitera que el dret de manifestació s’ha de permetre, encara que causi certa pertorbació, com fixa la jurisprudència europea. El límit és quan hi ha violència i es posa en perill persones o béns. Amb aquesta sentència s'ajusta a dret les elevades peticions de la fiscalia per desordres públics.