L'Audiència de Barcelona ha rebutjat un recurs de la Fiscalia que s'oposava a investigar la relació entre Josep Lluís Alay, director de l'oficina de l'expresident Carles Puigdemont, Alexander Dimitrenko i una operació de venda de petroli amb una empresa xinesa. "La diligència és necessària, útil i pertinent, i és obligat indagar sobre aquesta operació sospitosa perquè constitueix possiblement una pantalla de finançament il·legal", diu l'Audiència, que considera que cal conèixer el destí dels diners obtinguts amb aquesta venda de petroli i si aquests van arribar a Espanya.

El tribunal requeria la Guàrdia Civil perquè investigués si al telèfon d'Alay apareix alguna referència a Dimitrenko o l'operació de venda de petroli, si existeix alguna referència sobre Dimitrenko al Ministeri de Justícia, on van anar els diners d'aquesta operació i, en general, quina és la seva forma de vida.

La Fiscalia, en canvi, va demanar la nul·litat d'aquesta resolució i l'arxivament provisional de la investigació per un defecte de forma, però també en considerar que faltava motivació suficient, que la investigació tenia un caràcter prospectiu i que no s'indicaven els delictes ni les conductes penals rellevants, ja que en les transcripcions de la Guàrdia Civil només es llegeix que Dimitrenko i Alay es feliciten pel pagament de l'empresa xinesa a un compte de Moscou.

L'Audiència no està d'acord amb la Fiscalia i estima que les diligències d'investigació acordades "no són innecessàries, inútils ni impertinents, ja que s'investiguen en la causa delictes de malversació i tràfic d'influències, a més del possible finançament d'un partit polític, com expressament indica la providència". A més, remarca que seguint el raonament del qui jutja i de les dades de l'informe de la policial judicial, Alay rep un sou públic, però "les seves activitats sobrepassen" les de la seva funció, "com es dedueix clarament de l'anàlisi del telèfon, que revela dedicacions alienes".

 

 



També destaca que s'ha consumat una compravenda de petroli entre una empresa russa i una xinesa, en la qual ha participat Dimitrenko, "sense que pugui descartar-se la participació de persones de l'entorn pròxim a Puigdemont, en comentar Alay que la seva feina amb el tema energètic rus és estratègica" i també perquè tant Alay com Dimitrenko es congratulen de l'operació. El rus, a més, va ser nomenat ambaixador de la Cambra de Comerç de Barcelona i es van concertar cites en les quals participaria, continua l'Audiència, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró.

Fins i tot afegeix que Dimitrenko va comentar amb Alay que havien rebut 295.000 dòlars com a pagament de garantia i el rus els va felicitar a "tots" i ho va qualificar com a "primer gran pas fet". L'Audiència també destaca que la compravenda és similar a l'efectuada per part de Rússia en favor d'una empresa vinculada a Mateo Salvini que va servir per finançar il·legalment la Lliga Nord.