L'Audiència de Barcelona ha estimat els recursos presentats pels ferits a les resolucions de la magistrada del Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa i citarà com a investigats tres guàrdies civils que van actuar l'1-O a Fonollosa, i al cap de l'operatiu policial a l'IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada. Segons la resolució, a la que ha tingut accés l'ACN, se'ls citarà per haver emmanillat sense motiu un veí de Fonollosa i, en el cas de Sant Joan, considera que es va produir un "excés de l'actuació policial". Ordena que s'investigui el tinent que va dirigir l'operatiu i identificar sis agents per tal que declarin com a "testimonis o com a investigats".

En el cas de Sant Joan, la resolució compta amb el vot favorable de dos dels tres magistrats de la sala. L'Audiència, després de visualitzar les imatges de les càrregues, creu que no era necessari "colpejar amb porres de forma inopinada i per sorpresa a aquells que estaven a l'exterior, al costat de la porta d'entrada per impedir que els agents entressin a l'edifici, fet que va provocar lesions als ciutadans". Segons la resolució, l' "excés de l'actuació policial" va produir lesions que no s'haurien produït si s'hagués optat per una altra via.

Policies no identificats

Per aquesta raó ordena a la magistrada que citi a declarar com a investigat el tinent que va dirigir el dispositiu. Els policies no anaven identificats amb el número de placa pel que també resol que s’identifiquin el sis agents que hi van participar perquè puguin declarar “com a testimonis o com a investigats". En aquesta mateixa resolució, el tribunal obliga a la Guàrdia Civil a entregar un informe explicant l'operatiu i a facilitar les gravacions i ordres d'aquell dia.

En el cas de Fonollosa, l'Audiència ordena que declarin com a identificats els tres agents de Fonollosa que van emmanillar un veí del poble per una presumpta "detenció il·legal", ja que no se'l va "informar dels motius". Els policies van ser identificats amb el número de placa. Per contra, en el mateix recurs rebutja que es produís un abús de la força.

Desestimats els recursos de Castellgalí i Callús

El Col·legi d'Advocats de Manresa, que porta la defensa dels ferits, va presentar els recursos a la decisió de la magistrada de no investigar els guàrdies civils que van actuar als cinc punts de votació del Bages on hi va haver càrregues policials.

A banda de Fonollosa i l'institut Quercus de Sant Joan, l'Audiència ha desestimat els recursos presentats per Callús i Castellgalí i descarta que es produís un "ús abusiu de la força" de la Guàrdia Civil. Pel que fa a l'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada, on també hi va haver càrregues, encara no ha resolt el recurs.