Correcció. L’Audiència de Barcelona ha absolt tres joves independentistes i n'ha condemnat dos a la pena mínima d’un any de presó pel delicte de danys per haver-se manifestat contra la inhabilitació del llavors president de la Generalitat, Quim Torra (Junts), en una protesta la nit del 28 de setembre de 2020 a Barcelona. Torra va ser condemnat per no haver retirat la pancarta del balcó a favor dels presos polítics, ordenat per la Junta Electoral Central (JEC) per ser període electoral. En la resolució, feta pública per Alerta Solidària aquest dimarts, el tribunal no dona per provada la tesi de la Fiscalia, que acusava els nois de desordres públics i de danys per haver cremat dos contenidors, i demanava per a cadascun d’ells 5 anys de presó: 3 anys pel delicte de desordres públics i 2 anys pel delicte de danys.  

La secció 2a de l’Audiència de Barcelona va jutjar els cinc encausats el 10 d’octubre passat, i no va permetre al representant de la Fiscalia modificar el relat de fets perquè no recollia res per sustentar el delicte de desordres públics. Això no obstant, el fiscal va mantenir l’elevada acusació, ara retallada pel tribunal, que només considera provat el delicte de danys en 2 dels manifestants (Arnau i Alexandre), però els rebaixa el càstig a 1 any de presó, amb el que esquiven la seva entrada a un penal. La base de la prova acusatòria era el testimoni d'agents dels Mossos d'Esquadra.

Dos contenidors cremats

Certament, el relat de la Fiscalia era ben esquifit. La protesta va ser convocada pel CDR del Barcelonès, i segons la Fiscalia, en la protesta Dan i Fèlix van cremar un contenidor de la brossa, a la ronda Sant Pere, valorat en uns 800 euros. I, hi afegeix que Arnau i els germans Pol i Alexandre van cremar un segon contenidor entre els carrers Bruc i Ausiàs March. 

En la resolució, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, el tribunal de la secció segona —format pels magistrats José Carlos Iglesias, ponent, María Carmen Hita i Begoña Sos— retreuen al fiscal que tant en les qüestions prèvies com en les conclusions afegís un relat nou per justificar el delicte de desordres públics, del qual afegeixen que en el judici tampoc es va aportar cap prova. "No hi ha cap actuació plural ni individual emparada en el grup per pertorbar la tranquil·litat ciutadana", afirma la secció segona. Per això, absol els cinc nois del delicte de desordres públics.

Pel que fa al delicte de danys, considera provat, a través de tres testimonis d'agents dels Mossos, que Arnau i Alexandre van cremar un contenidor, i a més de la pena mínima, els imposa que han de pagar uns 800 euros pel contenidor calcinat i la neteja de la zona.  Ara bé, precisen que el Pol, per ser el germà d'Alexandre no significa que també hagi de ser condemnat, ja que els agents van declarar que van veure dos nois en la crema; no tres. El tribunal fa el mateix raonament amb Dan i Fèlix: "Cap agent" els va veure fent l'acció; només el que es va recollir en un atestat de forma indirecta, i, per això, els absol de la crema del segon contenidor.

Recurs per la càmera

En el judici, Carlos Hurtado, advocat dels tres joves del Bruc, va assegurar que les detencions van “ser aleatòries” per justificar els incidents d’aquella protesta, i va aportar un vídeo de la càmera dels Mossos (GOAP), en el qual no es veu cap contenidor que cremi abans i després de la seva detenció ni bombers apagant el foc. Fonts d'Alerta Solidària han avançat que l'advocat presentarà recurs d'apel·lació al TSJC contra la sentència, tot i que sigui un càstig mínim, per evidenciar que el vídeo és una prova clau i exculpatòria.

Per la seva part, Judit Gené, advocada de Dan, que va ser detingut quan anava cap a casa, tampoc va considerar provada la seva acusació. Raonament confirmat ara pel tribunal.