L’Audiència de Barcelona ha condemnat a 3 anys de presó un jove independentista, el Mario, a qui la Fiscalia demanava set anys i mig de presó pels delictes de desordres públics i danys per incendi en una protesta del 16 d’octubre de 2019 a Barcelona, contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes catalans. Per contra, el tribunal ha absolt els altres tres joves,n el Manuel, el Roger i la Carla, que van ser jutjats amb el primer i a qui la fiscal els demanava 4 anys de presó a cada un. La sentència no és ferma i l’advocat del Mario, Josep Rosell, presentarà recurs a la sala d’apel·lacions del TSJC, i ha avançat que impugnarà l'atestat i un vídeo aportat per un agent a la vista. Malgrat que es mantingui la condemna, el jove es  deslliurarà  d’entrar en un centre penitenciari perquè ha estat condemnat per dos delictes (per desordres a 2 anys de presó i per danys, un any) que individualment no superen els 2 anys de presó, que és el límit legal per complir el càstig tancat en un penal.

En la sentència, coneguda aquest divendres, el tribunal de la secció tercera sosté que no és que dubti de la credibilitat dels agents dels Mossos que van identificar el Manuel, el Roger i la Carla, però que no hi ha suficients indicis per condemnar-los per llençar pedres al cordó policial, ni proves objectives. Roger, defensat per l’advocat Eduardo Cáliz, d’Alerta Solidària, va assegurar al tribunal que va anar a la manifestació, però que no va provocar aldarulls, com tampoc ho va fer la Carla. I en Manuel va indicar que va sortir d’un cibercafè, quan tots tres van ser detinguts al carrer Fontanella, en anar a agafar el metro.

Indumentària cridanera

Per contra, l’Audiència de Barcelona manifesta que el Mario va ser identificat fins per quatre agents dels Mossos d’Esquadra per “la seva cridanera indumentària” perquè duia un escut amb una estelada i els cabells de color blau. El van seguir en el seu recorregut, i el tribunal valida la versió dels agents que va cremar un contenidor de la brossa al passeig de Sant Joan, que el tribunal l'obliga a pagar-lo a l’Ajuntament de Barcelona. A més, el castiga a indemnitzar un banc per haver trencat un caixer automàtic amb un pal que duia.

Així, la secció 3a afirma que Mario és autor d’un delicte de desordres públics amb l’agreujant de dur un objecte perillós, com és un pal, i li aplica l’atenuant de dilacions indegudes perquè la causa va estar parada sense que fos provocat per ell. Per contra, el tribunal descarta aplicar-li l’agreujant de disfressa, com demanava la fiscalia, ja que raona que la roba que duia, amb l’escut i una armilla, “el feia fàcilment diferenciable” per la policia i per tothom, més que per amagar la seva identitat.