L'Audiència de Barcelona arxivarà definitivament  la querella de l'Ajuntament de Barcelona contra el militar que va signar la condemna a mort de Salvador Puig Antich, l’últim pres polític executat a garrot vil per la dictadura franquista el 1974. En la interlocutòria, consultat per Europa Press, la secció 10 de l'Audiència de Barcelona falla que en aquest cas no pot aplicar-se el delicte per crims de lesa humanitat, i assenyala que "qualsevol altre delicte" que es pogués aplicar estaria prescrit.

El 2017 el Jutjat d'Instrucció 9 de Barcelona ja va determinar l'arxivament de la querella presentada per l'Ajuntament de Barcelona i familiars de Salvador Puig Antich contra el militar Carlos Rey González, que exercia funcions de jutge ponent en el Consell de Guerra i que va signar la pena de mort del militant anarquista. Ara fa quatre anys, els querellants van recórrer la decisió del jutge d'instrucció davant l'Audiència de Barcelona, però aquest divendres l'òrgan provincial ha ratificat l'arxivament del cas.

Carlos Rey, el militar que va signar la pena de mort

Carlos Rey va ser l'únic jurista de tribunal militar, i va redactar i signar la sentència de mort de Puig Antich. Quan l'Ajuntament i la família van presentar la querella el 2017, tenia 74 anys i exercia com a advocat.

En la sentència, l'Audiència de Barcelona argumenta la legislació impedeix condemnar per delictes que no estaven tipificats quan es van cometre, "sense possibilitat d'excepció, encara que es tracti de normes de dret internacional consuetudinari". Així, descarta l'argument dels querellants que els crims contra la humanitat són dret internacional consuetudinari des de l'Assemblea General de Nacions Unides de desembre de 1946.

D'aquesta manera, desestima la possibilitat de condemnar Rey per un delicte de lesa humanitat com demanava la querella, que analitzava el rerefons de l'execució com "un atac generalitzat sistemàtic contra la població civil o part d'ella i que s'emmarca en la repressió institucionalitzada de qualsevol tipus de dissidència política "per part del franquisme". Els crims de lesa humanitat no prescriuen mai, però sí la resta de delictes que es poguessin aplicar a aquest cas, i el tribunal afegeix que la Llei d'Amnistia de 1977 no ha estat derogada.

L'execució de Puig Antich

Al setembre de 1973 Salvador Puig Antich va ser detingut per policies de la Brigada d'Investigació Social a Barcelona, ​​que custodiaven la zona en saber que hi hauria una trobada entre membres del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL), on militava Puig Antich.

Els agents van envoltar Puig Antich i un altre jove, els van pegar dins d'un portal i, "en l'intent de fugida, es van produir forcejaments, cops i trets entre els policies i els membres de l'MIL, va resultar Salvador Puig greument ferit i va morir un dels policies ", recull la interlocutòria.