25 de setembre de 1973. Fa 43 anys. Era detingut per la temuda Brigada Político-Social franquista l'activista clandestí i opositor al règim Salvador Puig Antich. Aquell dia la policia franquista –que feia temps que li seguia la pista– li va muntar un parany al Bar Funicular, de Barcelona, a la cantonada dels carrers Girona i Consell de Cent.

L'esquer, Santi Soler, era un activista que formava part del grup d'en Puig Antich. Havia estat detingut –"caigut" en l'argot dels moviments clandestins– uns dies abans al seu pis del carrer Casp –de Barcelona– i sotmès a interrogatoris, maltractaments i tortures.

El dispositiu policial va fallar. Puig-Antich va ser advertit en el darrer moment per Santi Soler. I es va iniciar un tiroteig en una escala de veïns propera. La del carrer Girona, 70. En aquell tiroteig va morir un policia.

Puig Antich va ser reduït i detingut. Maltractat i torturat. Va ser acusat de diversos delictes entre els quals hi havia la mort del policia al carrer Girona, 70. Jutjat i condemnat per un consell de guerra militar, va ser executat sis mesos més tard amb el mètode del “garrote vil”. Tenia 25 anys.

Salvador Puig-Antich era un producte dels moviments llibertaris del Maig del 68. Procedia d'una família de tradició política –el seu pare va ser d'Acció Catalana– que havia estat durament represaliada pel règim franquista. Amb la seva mort, Puig Antich va esdevenir un mite de la llibertat. Una icona de la lluita antifranquista.