El diari Tageszeitung de Berlín ha carregat amb duresa contra l'estratègia de tensió que estan seguint el govern i els partits espanyols amb Catalunya. Després d'assegurar que l'aplicació del 155 no ha servit per arreglar la situació, el rotatiu ha advertit que "la pressió està creant més contrapressió".

"Qualsevol que es pensés que la intervenció forçada de Madrid, la destitució del govern de Carles Puigdemont i la convocatòria de noves eleccions haurien calmat la situació a Catalunya, s'ha d'adonar que no ha estat així, després que Quim Torra ha estat escollit nou primer ministre català. La situació ha empitjorat, encara més: la pressió crea encara més contrapressió", ha indicat.

El diari, en una crònica del seu corresponsal, Reiner Wandler, retreu al president espanyol, Mariano Rajoy, la duresa de la repressió policial l'1-O i la posterior judicialització. "Rajoy ha perdut un temps molt valuós. En comptes d'obrir negociacions -i per tant fer política- es va recolzar primer en una brutal operació policial l'1 d'octubre i després en el poder judicial", lamenta. Afirma que s'han "exagerat" les acusacions judicials per intentar decapitar el moviment independentista.

Segons el Tageszeitung, Rajoy ha fracassat en la seva estratègia perquè ha beneficiat els "radicals" de Ciutadans. "Rajoy s'esperava que la seva actitud li fes guanyar simpaties a la resta d'Espanya. Però en comptes d'això Ciutadans, molt més radicals, es poden beneficiar de la situació de Catalunya i de l'incansable foment del conflicte. Aquest partit, que s'autodefineix com de centre liberal, ha arribat a exigir que la intervenció forçada es mantingui amb el nou govern. El liberalisme semblava una altra cosa", apunta.

El diari apunta que l'única sortida és el diàleg i demana la intervenció de la UE, encara que fins ara ho hagués desestimat. "El problema de Catalunya s'ha convertit també en un problema alemany, belga, escocès i per tant europeu", conclou.