Mentre el president Mariano rajoy exigeix a Carles Puigdemont aclarir si ha declarat la independència de Catalunya, altres ja donen per fet que s'ha produit. Abilio H, un atracador que compleix condemna a la presó de Brians 1, ha donat per feta la declaració d'independència de Catalunya i l'ha aprofitat per demanar la seva posada en llibertat. L'home ha fet aquesta petició en considerar que com que la Generalitat és la responsable de les persones i, com que aquesta ja no reconeix les lleis espanyoles, se li ha vulnerat el dret a la tutela judicial efectiva. Per això, segons publica El País, demana ser posat en llibertat.

L'home, una atracador reincident per robatoris amb violència i intimidació, ha presentat un document al jutjat de guàrdia de Sant Feliu de Llobregat on ha sol·licitat l'habeas corpus. Abilio ha apel·lat aquesta figura legal que permet posar a un detingut a disposició immediata del jutge perquè consideri si ha estat arrestat de forma il·legal, i ho ha fet en un text escrit amb bolígraf i signat per ell mateix.

L'argumentació es basa en que no té tutela judicial efectiva "davant la declaració unilateral d'independència que ha proclamat el govern de la Generalitat". L'home assegura estar en detenció preventiva "sota les lleis del codi penal espanyol", però que aquestes lleis ja no són reconegudes per "l'òrgan competent que guarda tant la meva custòdia com els meus deures i drets com a ciutadà espanyol", en al·lusió al Departament de Justícia de la Generalitat. Per això, demana al jutjat que "es pronunciï" sobre la seva "situació legal".