Centenars de persones van participar dissabte en una concentració a Oviedo que ha organitzat la Xunta pola Defensa de la Llingua Asturiana (XDLA) per reclamar als grups parlamentaris que tinguin "responsabilitat històrica" per tirar endavant una reforma de l'Estatut que reculli l'oficialitat de l'asturià i del gallec-asturià "sense més retards i també sense retallades i sense cognoms".

En la concentració, que va mantenir totes les mesures de seguretat, centenars de persones van aixecar banderes amb la paraula 'oficialidá' i un cor de colors. Les mateixes, segons van indicar des de la XDLA, viatjaran ara per tot Astúries "com una insígnia de dignitat fins que no vegem reconeguts els nostres drets".

L'organització va voler també simbolitzar amb les banderes la feina per l'oficialitat de generacions anteriors i de com passar el testimoni "del tresor cultural que suposen les dues llengües pròpies d'Astúries i assumir amb força la responsabilitat de conservar-les per a altres generacions que vindran".

Discriminació als asturianoparlants

En aquest sentit, en el manifest que va posar punt final en la concentració, la presidenta de la XDLA, María Xosé Martínez, va afirmar que "no és seriós" que el president asturià, Adrián Barbón, estigui posant de termini per obrir la reforma el final de la crisi sanitària. "La reforma de l'estatut per declarar l'oficialitat ja s'hauria de posar en marxa després de saber que hi havia una discriminació, una falta de drets d'una part de la població d'Astúries. No és ètic saber d'aquesta injustícia i no posar tots els mitjans que es tinguin, tot el poder, tota la maquinària legislativa a funcionar per posar fi a això", va indicar Martínez.

Així, va reclamar obrir ja el procés per tirar endavant "una oficialitat sense més retards, i també sense retallades, i sense cognoms, com mana la Constitució, com tenen en altres comunitats autònomes amb una llengua pròpia diferent del castellà". La XDLA va especificar que en aquests moments els diputats a favor de l'oficialitat ja sumen els 27 vots necessaris per aprovar la reforma, motiu pel qual han demanat que "deixin de banda les estratègies partidàries" i que assumeixin "la responsabilitat històrica que tenen". "No hi ha pretextos, no hi ha res a esperar. És possible fer-ho ja, en aquest període de sessions," va afirmar Martínez.