Els col·lectius socials i sanitaris han apressat aquest dimarts el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a formar amb urgència un Executiu que doni resposta als problemes reals dels ciutadans, i han proposat, entre altres iniciatives, crear un "observatori sobre les desigualtats en salut". Sánchez s'ha reunit aquesta tarda amb més d'una vintena d'associacions socials i sanitàries, una trobada que s'emmarca en la seva ronda de contactes amb col·lectius de la societat civil per elaborar el seu programa de govern.

La ministra en funcions de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, ha explicat als periodistes al finalitzar la reunió que aquesta "amplíssima representació" social i sanitària ha traslladat a Sánchez la "necessitat de disposar d'un govern a la màxima promptitud possible". Carcedo ha assegurat que s'està treballant perquè es constitueixi un govern progressista "el més aviat possible", que pugui recollir els suggeriments i propostes que els han transmès els col·lectius socials aquesta tarda.

reunio sanchez ong - efe

EFE

Es tracta, ha continuat, de "múltiples propostes d'utilitat" amb els que l'Executiu comparteix "punts de trobada". Entre elles, un observatori sobre les desigualtats en salut que vetlli perquè qualsevol mesura que es posi en marxa estigui orientada a combatre les desigualtats en salut, "un suggeriment molt interessant" per a la ministra, qui ha reconegut que aquest és un "assumpte pendent".

"S'han posat a sobre de la taula aquells camins pels quals ha de transitar la societat espanyola, el nostre sistema social, l'economia en general, per continuar combatent les desigualtats i continuar aplicant polítiques de justícia social que resolguin els punyents problemes que tenen alguns col·lectius", ha apuntat. L'exclusió social, la pobresa, la violència contra la infantesa o les desigualtats sanitàries han estat alguns dels assumptes abordats aquesta tarda.

A la reunió, la tercera de la jornada de Sánchez després d'abordar l'educació i la despoblació, han acudit, entre altres col·lectius, Càritas, Creu Roja Espanyola, Save the Children, la Fundació Anar, la Plataforma de la Dependència, la Plataforma del Tercer Sector i la Federació d'Ajuda contra la Drogoaddicció. També el Consell de Treball Social, l'Aliança de Pacients, Salut Mental Espanya i el Consell Estatal de Persones Grans.

La directora de polítiques infantils de Save the Children, Ana Sastre, ha indicat que les diferents organitzacions han transmès a Sánchez "la necessitat de tenir un govern urgent" que "aposti pels problemes reals dels ciutadans".

"Tenim tots clar que, mentre no hi hagi Govern, perdem tots, perden els més vulnerables", ha destacat Sastre, qui ha exigit als partits polítics "responsabilitat" a l'hora de pensar en els ciutadans perquè es formi un executiu "de futur amb acords sobre continguts que arribin als problemes dels ciutadans".