El pacte per la llei d'amnistia ha agitat els sectors més reaccionaris de les forces i cossos de seguretat de l'Estat espanyol, arribant alguns a encoratjar un aixecament. Ara cinc associacions representatives de la Guàrdia Civil han emès aquest dissabte un comunicat conjunt en el qual rebutgen l'acord entre PSOE i Junts i recorden que el seu "primer deure" és "defensar" Espanya i la Constitució. Les associacions rebutgen el punt de l’acord entre les dues formacions que preveu comissions d’investigació sobre casos de judicialització de la política, ja que el veuen com “un atac a la línia de flotació de la independència judicial” i un “trencament” de la separació de poders.

🔴 Pactes i acords per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora i reaccions a la llei d'amnistia

 "Les associacions representatives de la Guàrdia Civil volen traslladar a la societat espanyola el nostre absolut respecte i defensa de la Constitució, l'Estat de Dret i la Separació de Poders, juntament amb la nostra infrangible lleialtat al Rei", subratllen al text. El comunicat conjunt està signat per JUCIL, l’Associació Espanyola de Guàrdies Civils, l’Associació de l’Escala de Suboficials de la Guàrdia Civil, la Unió d’Oficials de la Guàrdia Civil Professional i l’Associació Professional de Caporals

En el text, els guàrdies civils lamenten estar sent utilitzats "com a moneda de canvi" en les negociacions per formar Govern, cosa que "tindrà greus conseqüències permanents per a la seguretat dels ciutadans" perquè aquest cos ja estava perdent influència i "ara es pretén que perdi competències" i sigui expulsat del País Basc i Catalunya, cosa que, subratllen, no "toleraran". Així, veuen amb preocupació que els acords d'investidura aspirin a "injectar quantitats econòmiques importants" a les policies autonòmiques, mentre es redueixen les competències de la Guàrdia Civil.

En unes declaracions enviades als mitjans, el portaveu de JUCIL, Agustín Leal, ha assegurat que amb aquests acords es pretén “posar en perill els pilars” de la democràcia. “No és bo tensar a la societat, al poder judicial i a la resta de formacions polítiques”, ha dit, a qui ha demanat el seu suport. Leal ha advertit que “el diable està en els detalls” i que “la lletra petita” dels acords són “molt qüestionables”.

Altres guàrdies civils, "disposat a vessar sang per Espanya"

La Direcció General de la Guàrdia Civil ha obert una investigació en relació amb el comunicat enviat aquest divendres per l'Associació Pro Guàrdia Civil (Aprog) en què es mostraven "disposats a vessar fins a l'última gota" de la sang en defensa de la sobirania d'Espanya i de la Constitució. Davant d'aquesta afirmació, la Direcció General ha optat per posar en marxa les vies degudes per identificar els responsables d'aquesta associació, que no té representació al Consell de la Guàrdia Civil, han informat fonts de l'institut armat.