L'associació de jutges i jutgesses Àgora Judicial s'ha mostrat públicament crítica amb l'actuació del jutge Joaquín Aguirre. En un missatge al seu compte de X (antic Twitter), aquesta associació de juristes, que es defineix com un espai de reflexió i de treball per la defensa de la legitimitat democràtica del poder judicial, la tutela dels principis democràtics i dels drets i interessos legítims de la ciutadania, les condicions professionals i laborals de les persones que la integren, ha alertat sobre Aguirre.

Sempre hem alertat de la incompatibilitat entre l’aplicació estratègica de la llei i el principi de legalitat”, han indicat. Àgora Judicial es refereix a la decisió d'Aguirre d'obrir una peça separada del cas Volhov, en aquest cas per delicte de traïció, que no està inclòs en l’amnistia, i malversació de fons públics. Aguirre investiga l’expresident de la Generalitat Artur Mas, excàrrecs de CDC com Elsa Artadi i Víctor Terradellas, el cap de l’oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, i el periodista Carles Porta, entre altres. A més, demana a la instància judicial superior investigar el president a l'exili Puigdemont i el diputat Francesc de Dalmases, que són aforats. 

La nova peça d'investigació que ha obert el jutge Aguirre ha portat aquesta associació de jutges a alertar que “l'obertura de peces separades ha de respondre al curs natural de la causa i de la investigació. No a altres finalitats”. 

Imparcialitat amb la llei d'amnistia

Precisament fa uns dies, l'associació Àgora Judicial, integrada majoritàriament per jutges catalans, va denunciar una "actitud impròpia" d'alguns magistrats i fiscals contra la llei d'amnistia i va reclamar al Poder Judicial que es "comporti com a tal", "torni" al terreny de la legalitat i la separació de poders i sigui "imparcial" en aplicar-la.

En un comunicat difós a la xarxa social X, aquest col·lectiu de jutges va advertir que, ara que ha entrat en vigor, la llei d'amnistia és de compliment "obligat". En aquest sentit, va remarcar que "el sol fet que l'opinió pública dubti" de si els jutges l'aplicaran "és un símptoma clar del dèficit democràtic que plana sobre l'Estat espanyol".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic