"Per disculpar-se hauria de repatriar-nos el nostre patrimoni cultural i ancestral". Així ha reaccionat la principal ONG per la defensa dels drets dels nadius americans a les paraules del ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, que va defensar que la història dels Estats Units només va implicar "matar quatre indis". 

En declaracions a l'ACN, la directora executiva de l'Associació d'Indis Americans, Shannon Keller O'Loughlin, ha defensat que Borrell està "mal informat" sobre la història dels Estats Units i li ha demanat que "miri els seus propis museus a Espanya", on trobarà "patrimoni cultural robat, objectes sagrats i restes ancestrals" que van ser "robats i saquejats als indis americans". 

"El ministre d'Afers Estrangers sembla pensar que estem perfectament integrats aquí als Estats Units, que parlem una sola llengua i no tenim històries horribles. Potser necessita una educació completa sobre els milions d'indis americans que van ser assassinats, devastats per malalties, desposseïts de les seves terres, robats de les seves tombes o que van veure com els segrestaven els fills", indica.

L'Associació d'Indis Americans, fundada el 1922, és la més antiga dels Estats Units, i recorda a Borrell que a dia d'avui, els nadius "segueixen patint pel fracàs dels EUA de reconèixer" les seves terres i els seus drets "a la cultura, als fills i a la sobirania". Per això, li exigeix que demani disculpes: "S'hauria d'educar i disculpar-se pels seus comentaris mal informats sobre la història americana".