L'Associació de Fiscals (AF) ha advertit que la reforma del delicte de sedició proposada per PSOE i Unides Podem és de "molt dubtosa constitucionalitat" i que "no són admissibles lleis que responguin a interessos de persones concretes", en referència als líders independentistes. Després de la reunió que ha mantingut a Segòvia l'AF ha emès un comunicat en el qual assenyala que "una reforma del delicte de sedició de la transcendència i abast com es pretén, fins al punt de proposar una derogació, hauria de tramitar-se amb el necessari assossec i recaptant els informes del Consell General del Poder Judicial, el Consell d'Estat i el Consell Fiscal.
Assegura que "no és cert que el dret de la Unió Europea (UE) exigeixi reformar el delicte de sedició" i recorda que el mateix "s'ha mantingut en tots els codis penals d'Espanya" i fins i tot el del 1995, "conegut com el de la democràcia, també ho va assumir". L'Associació de Fiscals afegeix que "tampoc és cert que les penes amb les quals es castiga el delicte de sedició siguin superiors a les previstes per a les conductes que es tipifiquen a d'altres països de la UE, rebin o no el nom de sedició". "La reforma proposada suposa una desprotecció de l'ordre constitucional, que és un valor imprescindible per mantenir l'Estat de dret i les garanties de tots els ciutadans i que exigeix tipus penals específics i penes que compleixin amb les funcions que li són pròpies", recalca.
Què diuen els advocats experts en drets humans?
Un discurs molt diferent al que han donat dos advocats pels drets humans a ElNacional.cat que opinen que, amb la modificació, s'obre la porta a "criminalitzar" encara més el dret a protesta, una perspectiva que consideren "perillosa". L'apartat dels desordres públics, que ja va ser retocat el 2015 pel Partit Popular amb la intenció de fer més fàcil la persecució d'activistes i manifestants, és precisament un dels que més s'ha utilitzat contra els detinguts arran de les protestes del procés independentista aquests darrers anys.
El debat de la reforma
El Congrés debatrà aquest dijous, 24 de novembre, la presa en consideració de la reforma del delicte de sedició. Només dues setmanes després que PSOE i Unides Podem registressin la proposició de llei que modifica el Codi Penal, tindrà lloc el debat de la proposta que elimina la sedició i introdueix el delicte de desordres públics agreujats. El debat es farà després de la votació dels pressupostos generals de l'Estat de 2023. A banda, el ple també debatrà, abans de la sedició, el dictamen sobre els impostos temporals a energètiques i banca.