La justícia militar està investigant tres presumptes casos d'assetjament sexual a les Forces Armades patits per tres dones soldat entre l'octubre passat i febrer, a la base militar de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà), a la caserna de Palma de Mallorca i a l'acadèmia general militar de Saragossa.

Segons han informat fonts del Ministeri de Defensa, les soldats de Girona i Palma estan de baixa mèdica i han decidit rescindir el seu contracte amb l'Exèrcit.

En tots els casos s'analitzen els fets denunciats per si poguessin ser constitutius de delictes d'abús d'autoritat o relatius a l'exercici dels drets fonamentals i de les llibertats públiques, previstos i castigats en els articles 47, 48, 49 i 50 del codi penal militar. El nou codi penal militar va incorporar el delicte d'assetjament sexual el 2014, i el text portat al Congrés va substituir el que estava en vigor des de 1985.

El primer dels casos es va detectar a principi d'octubre quan un capità del regiment Arapiles 62, de la base general Álvarez de Castro, de Sant Climent Sescebes, va descobrir que una soldat havia decidit no sol·licitar la renovació professional i li va estranyar perquè era el seu primer any.

Va parlar amb ella per saber el perquè de tal decisió, i llavors ella li va relatar que havia estat patint assetjament professional per part d'alguns companys i assetjament sexual per part d'un company i d'un caporal.

El capità va informar el cap de l'Estat Major de l'Exèrcit de Terra (JEME), es va obrir un expedient disciplinari als dos militars i es va informar la fiscalia militar, que el passat 13 de febrer va decidir sol·licitar la incoació de sumari al titular del Jutjat Togat Militar Territorial número 31 de Catalunya. Això no obstant, el jutge va acordar l'obertura de diligències prèvies per intentar descobrir què havia passat.

Es va posar en marxa la Unitat de Protecció davant de l'Assetjament (UPA), òrgan aliè a la cadena orgànica de comandament, creat el 2015 per garantir la prevenció i eliminació de l'assetjament sexual i de l'assetjament per raó de sexe a les Forces Armades, i se li va oferir, com estableix el protocol, suport mèdic, jurídic i psicològic.

La investigació del segon cas es va iniciar el 25 de novembre quan una soldat del regiment 47 de Palma va demanar la baixa pel presumpte assetjament sexual patit per part d'un tinent. Ho va denunciar al seu capità, i el Jutjat Togat Militar Territorial de Mallorca, el número 33, ha obert aquest mes de febrer diligències prèvies, i la Comandància General de les Balears ha canviat al tinent de destí.

El últim cas conegut aquest mateix dimarts afecta una alferes cadet de quart any de l'acadèmia general militar (AGM) de Saragossa que el passat 13 de febrer va denunciar un incident ocorregut el dia anterior amb un cadet subordinat de primer any.

L'alferes va denunciar el fet tant a la comissaria de la Policia Nacional de Saragossa com davant el director de l'AGM. El cadet denunciat va ser arrestat 48 hores i a ella se li va oferir, igual que a les altres denunciants, el suport de l'UPA.

En aquest cas, també s'ha informat del fet la JEME i la titular del Jutjat Togat Militar Territorial número 32 de Saragossa ha acordat la incoació de diligències prèvies per investigar els fets.