L'Assemblea francesa no ha fet com el Parlament català i aquest dijous ha rebutjat una proposició del Partit Comunista que atacava Israel i l'acusava de promoure un règim "d'apartheid". La resolució que ha debatut el legislatiu francès era molt semblant a la que es va presentar al Parlament de Catalunya, i ha estat impulsada pel Partit Comunista Francès, però només ha obtingut 79 vots a favor (els dels comunistes i França Insubmisa), mentre que ha estat rebutjada amb el vot de tots els altres partits, des de la dreta a l'esquerra socialista.

El debat de la resolució ha provocat la indignació del diputat jueu Meyer Habib (Els Republicans), que ha retret als qui han votat a favor de la resolució que cap d'ells condemnés la mort de 3 germans jueus, entre ells dos nens de 6 i 8 anys, que van ser assassinats recentment per terroristes palestins en territori de l'Autoritat Palestina, "on efectivament practiquen l'apartheid". "Des de Copèrnic fins a Sarah Halimi [metge jueva assassinada a París], des de la rue des Rosiers fins a Tolosa de Llenguadoc, l'antisionisme mata. Només hi ha un estat jueu al món i 56 estats musulmans. Però per a vosaltres, un únic estat jueu ja és excessiu! L'apartheid existeix a la regió, però existeix als territoris palestins", ha insistit. Habib no s'ha estat d'acusar l'esquerra francesa "de canviar la granota blava pel verd islamista i la falç i el martell per la sharia (llei islàmica)".

En un sentit semblant s'ha expressat la diputada Aurore Bergé (Els Republicans- Renaixença), que s'ha preguntat d'on ve tanta obsessió contra Israel. 

 

El Parlament de Catalunya va aprovar el 16 de juny de l'any passat una resolució similar a la debatuda aquest dijous a França, també seguint les consignes del moviment antisionista BDS. Van donar suport a la resolució PSC-Units, ERC, la CUP i els comuns, mentre que Junts hi va votar en contra, i Vox i Ciutadans es van abstenir. La proposta va ser presentada per ERC, la CUP i els comuns, i els socialistes hi van negociar algunes esmenes. El diputat socialista Ferran Pedret va indicar durant el debat de la proposta, que la situació a la zona "empitjora a mesura que passa el temps, perquè l'apropiació de terres, recursos naturals i hídrics suposa un risc per a la viabilitat de Palestina i la seva continuïtat territorial".

L'actitud del PSC és especialment percutant, perquè no té res a veure amb la que han tingut els socialistes francesos, que no han volgut donar suport a la resolució del BDS.

Després de l'aprovació d'aquesta resolució, el 8 de febrer d'aquest any l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va fer un pas més i va trencar l'agermanament de Barcelona amb Tel-Aviv, la segona ciutat israeliana.