L'Assemblea Francesa ha rebut amb tots els honors la primer ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon (SNP), que hi ha explicat la nova ofensiva que prepara per aconseguir la independència. Sturgeon ha detallat la seva proposta davant la comissió d'afers exteriors del Parlament francès, i ha afegit que és inevitable. "Escòcia ha de votar per la independència perquè el Regne Unit és incapaç d'adaptar-se al parer d'Escòcia [sobre la UE]", ha subratllat.

El bon tracte que ha donat l'Assemblea Francesa a la representant escocesa contrasta amb el buit que fan als representants catalans, que no han aconseguit ser rebuts mai en cap comissió del Parlament francès. Alguns observadors apunten que això és per raons geoestratègiques, perquè mentre que el Regne Unit i Anglaterra són els rivals històrics de França, a Espanya se la considera aliada amb l'excepció de l'etapa napoleònica.

Sturgeon ha apuntat a aquesta línia. Ha recordat que Escòcia i França "són aliats naturals", i que França va ser el primer país a obrir un consolat a Escòcia, inaugurat pel general De Gaulle el 1942.

Sturgeon ha donat a entendre que està programant la celebració d'un nou referèndum coincidint amb el Brexit, opció que Escòcia no comparteix perquè es vol mantenir dins la UE. Ha remarcat que el seu govern està compromès amb la UE, i no ha dubtat de titllar de "caos" la situació de Westminster, el Parlament britànic.

La primer ministra ha aprofitat per demanar a França i als altres països que no interfereixin "en el procés democràtic d'Escòcia", i ha subratllat que la independència és una decisió que ha de prendre únicament Escòcia.