El portaveu d'En Comú Podem a Madrid, Jaume Asens, s'ha mostrat convençut aquest dilluns que el govern espanyol haurà de decidir sobre la petició dels indults dels presos independentistes abans de les eleccions del 30 de maig, un cop ja disposi de l'informe del Tribunal Suprem. En una entrevista a TV3, Asens també ha defensat les manifestacions del líder de Podem, Pablo Iglesias, a La Sexta, on va comparar l'exili de l'expresident Carles Puigdemont al dels republicans que van marxar de l'Espanya franquista. A parer seu, Iglesias no va dir que els dos casos fossin el mateix, i en tot cas les paraules del vicepresident demostren que "una part del govern espanyol treballa pel retorn dels exiliats", mentre que "una altra part no".

Segons Asens l'ajornament de les eleccions catalanes "era la decisió correcta" i "de sentit comú" perquè "havia de primar el criteri mèdic per sobre la resta" com ho demostren, ha dit, les dades epidemiològiques. "Era un mal moment per celebrar les eleccions i és una bona notícia que hi hagi un consens molt ampli sobre la nova data", ha dit.

Sobre les declaracions d'Iglesias a La Sexta, ha afirmat que "s'ha generat una polèmica interessada" perquè Iglesias no va dir que la situació dels líders independentistes fos la mateixa que els republicans que van anar a l'exili. "És evident que no és el mateix una dictadura que una democràcia", ha dit, però "ell no va banalitzar les diferències ni va dir que sigui el mateix".

Asens: "Una part del govern que treballa pel retorn dels exiliats"

Segons Asens, Iglesias va posar de manifest "una evidència" que és que hi ha "una part del govern que treballa pel retorn dels exiliats" i "una altra que no ho veu tan clar i que posa excuses" per "càlculs electorals". Ha posat com a exemple el fet que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, trenqués el compromís de reformar la sedició abans de cap d'any.

Asens ha negat que Iglesias fes aquestes declaracions a La Sexta per motius electorals, i ha insistit que el vicepresident segon del govern espanyol no va dir que la situació de Puigdemont sigui la mateixa que la dels exiliats republicans. "Es molt valent" que un vicepresident del govern espanyol es pronunciï en aquesta direcció, ha dit.