El líder d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens (ECP), ha demanat aquest dimecres que en les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez no es tracti als independentistes "com a criminals" i ha apostat per reprendre una taula de diàleg a partir de la declaració de Pedralbes, que la Generalitat i el Govern van firmar el desembre de 2018.

"S'ha de reprendre en el punt en el qual es va deixar. No tractar els independentistes com a criminals, que és com els tracta la dreta, i reconèixer que a Catalunya el que passa és una qüestió de fons, històrica", ha apuntat en una entrevista en Ser Catalunya.

A més, Asens ha assegurat que els comuns i per extensió Unidas Podemos, no han renunciat a la proposta d'un referèndum per a Catalunya quan van dir el PSOE que no posarien línies vermelles: "Hi ha hagut un malentès en la nostra estratègia comunicativa. Ha semblat que renunciàvem al referèndum i no és així. Creiem en una taula de diàleg".

I ha exposat que aquesta taula ha de ser multilateral, un lloc on els partits exposin les seves propostes per a Catalunya, i ha retret a Sánchez que no hagi presentat "ni una de sola".

"Què vol? En el seu programa no hi havia ni una sola menció sobre Catalunya, en la investidura va parlar de Catalunya, quan és el principal motiu pel qual vam ser a eleccions. És un silenci clamorós", ha afirmat.

A més, el diputat li ha retret a Sánchez que posi d'excusa el conflicte català per no pactar amb Unidas Podemos un Govern i alhora "en la Diputació de Barcelona pacti amb JxCat, que defensa el que defensa."

"Dir que no confia en nosaltres és una actitud molt infantil" ha opinat Asens un dia després que Podemos enviés una nova proposta d'acord a Sánchez.

Segons el seu parer, el PSOE no tracta amb respecte a la resta de partits, i és ell qui hauria d'oferir propostes: "No fa res per aconseguir la nostra confiança. Sembla que el seu soci preferent sigui Cs. En la investidura es va dirigir a la bancada de la dreta".

Ha postil·lat que encara queda temps per negociar: "No podem fer política d'últim minut i començar a negociar 48 hores abans de la investidura. No podem arribar a una investidura fallida com va ser l'anterior".

Seguretat a Barcelona

Preguntat per la seguretat a Barcelona, Asens, que va ser tinenta d'alcalde de la capital catalana en l'últim mandat, ha assegurat que no hi ha un canvi de rumb en el nou Govern de Ada Colau amb el PSC, i que és una qüestió de com s'explica.

"Hi ha tons a l'hora d'explicar. El PSC parla de crisi de seguretat en termes alarmistes i tradicionals, i nosaltres parlem amb altres termes però sobre el terreny no ha variat la política", ha conclòs.