El líder dels comuns a Madrid, Jaume Asens, ha mostrat aquest dilluns la seva "preocupació" per les detencions de nou independentistes en una operació de la Guàrdia Civil contra l'independentisme. Tot i que Asens ha volgut deixar clar que volen ser "prudents" perquè els falta "informació" sobre aquest cas, ha recordat els precedents d'Adrià Carrasco i Tamara Carrasco, que van ser acusats de terrorisme i que finalment l'acusació es va desinflar. 

Per tot això, ha assegurat que els preocupa que, de nou, s'"equipari al terrorisme un moviment com l'independentista", que ha recordat que és "eminentment pacifista" i que n'ha "donat mostres al llarg del temps". A més, ha destacat que el fet que passi "a les portes de la sentència és una mala notícia". Amb tot, ha demanat no "banalitzar" el terrorisme i ha considerar que aquest tipus d'operacions policials "mediàtiques" poden generar una "crispació i una alarma social injustificada". 

Aposta per una reforma del Codi Penal

Asens ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa habitual del dilluns a la seu del partit, on també ha recordat que l'aposta del seu partit, si hi ha condemna als presos polítics, és una reforma del Codi Penal. També ha defensat estar "disposats" a estudiar la proposta d'amnistia que s'ha fet des d'alguns sectors independentistes, però ha recordat que ara mateix "no hi ha la correlació de forces" suficient. "Algú s'imagina al PSOE votant una llei d'amnistia", s'ha preguntat. 

Per altra banda, també ha valorat el fet que la formació Más Madrid d'Iñigo Errejón hagi decidit presentar-se a les eleccions del proper 10 de novembre i ha assegurat que "tot el que sigui fragmentació i divisió no suma". També ha volgut deixar clar que la seva aliança amb Podemos és "estable" i que està "consolidada". 

Reducció de la despesa electoral 

Per altra banda, Asens ha aprofitat la roda de premsa per anunciar que ha proposat a la resta de formacions polítiques catalanes signar un codi ètic electoral per reduir la despesa de la campanya en un 80%, per tal d’evitar que els ciutadans “assumeixin els costos” d’una repetició electoral, a la que s’ha arribat, ha dit, perquè els partits “no han estat a l’alçada del mandat de les urnes”.

La proposta dels comuns implica limitar el cost electoral de la campanya en 250.000 euros, no demanar crèdits als bancs, no demanar crèdits a les institucions públiques com l’ICO i enviar mailing conjunt. Asens ha enviat una carta als candidats de la resta de formacions polítiques per demanar que signin aquest mateix compromís.