L'Audiència Provincial de Madrid ha confirmat l'arxivament parcial del cas Màster per a 19 d'investigats pels delictes de prevaricació i suborn, a excepció de l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes i de tres processats més que seran jutjats per falsedat documental.

A més de Cifuentes, són l'exdirector del ja clausurat Institut de Dret Públic de la URJC Enrique Alvarez Conde, investigat en un altre jutjat per presumpta malversació de fons de l'Institut; la professora que suposadament va falsificar l'acta de l'expresidenta Cecilia Rosado, així com l'exassessora del overn de la Comunitat de Madrid María Teresa Feito.

A l'interlocutòria, la Secció 16 de l'Audiència de Madrid rebutja el recurs d'apel·lació de la URJC contra l'interlocutòria de la titular del Jutjat d'Instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez Medel, que decideix l'arxivament parcial del cas màster, "per haver-se presentat fora de termini".

La jutgessa va arxivar al setembre passat la causa de prevaricació i suborn per a 19 dels investigats, de manera que tancava la peça C del líder del PP Pablo Casado i reduïa la peça principal únicament al delicte de falsedat documental per a quatre persones, que ja han estat totes processades.

La URJC va recórrer en reforma contra aquesta decisió, però la jutgessa va desestimar el recurs, per la qual cosa la institució va presentar un recurs d'apel·lació davant de l'Audiència de Madrid, atès que "no volen passar per alt" les irregularitats detectades que "han de ser investigades fins al final". Tanmateix, una de les defenses va impugnar el recurs amb l'argument que s'havia presentat fora de termini.

Els magistrats assenyalen que l'interlocutòria de la jutgessa que va resoldre el recurs de reforma de la Universitat es va notificar el 19 d'octubre, pel que les parts comptaven amb un termini de cinc dies per recórrer en apel·lació davant de l'Audiència Provincial.

Però l'escrit de la institució es va remetre el dia 30, és a dir, onze dies després de la seva notificació, sis fora de termini. Fins i tot més enllà del dia de gràcia i encara comptant en dies hàbils i no naturals, el recurs es podria haver admès només fins al 29.

Escrit d'acusació contra Cifuentes

Mentrestant, la fiscalia ja prepara l'escrit d'acusació contra Cifuentes i els altres tres investigats, que presentarà les setmanes vinents, i que acompanyarà el del sindicat de presons Acaip i el de la Universitat Rey Juan Carlos, que ja l'ha lliurat.

La URJC, que exerceix l'acusació popular juntament amb Acaip, demana quatre anys de presó per a Cifuentes per falsificar presumptament l'acta del treball de final de màster (TFM) del títol de Dret Autonòmic i Local que va cursar entre els anys 2011 i 2012 en aquest centre, la mateixa pena que sol·licita per als altres tres processats.

Al marge de les penes de presó, demana una multa de 24 mesos amb una quota diària de sis euros per a cada un, és a dir 4.320 euros.