El jutjat d'Instrucció 31 de Madrid ha dictat aquest dimecres l'arxiu de la causa coneguda com 'Delcygate' que investigava possibles delictes en la trobada que el ministre de Transports, José Luís Ábalos, va mantenir amb la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, a l'Aeroport de Barajas el 20 de gener quan aquesta tenia prohibit l'accés a l'espai Schengen.

El jutge considera que la zona de trànsit internacional de l'Aeroport de Barajas "no és territori nacional". Tan la Fiscalia, que demanava l'arxiu de la causa, com Vox, que impulsava l'acusació, poden presentar ara un recurs.

El cas

El ministre de Foment, José Luís Ábalos, va reunir-se amb la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, a la sala VIP de l'aeroport de Barajas, segons va ratificat davant notari un vigilant de seguretat que va presenciar els fets.

La versió oficial donada pel govern espanyol assegurava que Ábalos només havia saludat la número dos de Nicolás Maduro dins de l'avió, però aquest vigilant -al qual se li ha obert un expedient sancionador sota l'acusació d'haver acompanyat un periodista per fer fotos de la sala VIP on es trobava la dirigent chavista- ha relatat que Ábalos va acompanyar Rodríguez des de l'avió fins la sala VIP i que tot va transcórrer en un espai de temps de més d'una hora, pels 25 minuts que havien indicat des de la Moncloa.

El govern espanyol manté que la gestió d'Ábalos va impedir que Rodríguez trepitgés territori espanyol, evitant d'aquesta manera que entrés a l'espai Schengen. Rodríguez té prohibida l'entrada a aquest espai format per 26 països d'acord amb les mesures restrictives acordades per la UE el novembre del 2017.​ Aquest fet hagués pogut anar en contra de les normes de la Unió Euopea, però ara el jutge ha decidit arxivar la causa.