El jutjat de Madrid creu que el govern espanyol i en concret el ministre de Foment, José Luís Ábalos, podria haver incomplert les sancions de la UE al govern de Veneçuela en permetre l'aterratge de la seva vicepresidenta, Delcy Rodríguez, el passat 20 de gener.

En una interlocutòria que ha avançat El Mundo, el titular del Jutjat d'Instrucció 7 de Madrid comenta que la presència de la número dos de Nicolás Maduro a l'aeroport de Barajas (Madrid) podria superar una vulneració de les mesures restrictives acordades per la UE el mes de novembre del 2017.

Arran de la petició cautelar demanada pel PP, el jutge aprecia que els fets denunciats podrien venir "d'indicis racionals de fet delictiu" i ordena a AENA que conservi les gravacions de les càmeres de seguretat. La urgència per sol·licitar aquesta mesura s'explica perquè en dos dies l'aeroport ja no tindria obligació de mantenir les gravacions.

En aquestes gravacions hi ha incloses les de la sala VIP on va romandre Rodríguez després de ser acompanyada pel mateix Ábalos, tal com ha relatat davant notari un vigilant de seguretat de l'aeroport.

El govern espanyol manté que la gestió d'Ábalos va impedir que Rodríguez trepitgés territori espanyol, evitant d'aquesta manera que entrés a l'espai Schengen. Rodríguez té prohibida l'entrada a aquest espai format per 26 països d'acord amb les mesures restrictives acordades per la UE el novembre del 2017.​

El reglament que el Consell de la UE es va aprovar el 13 de novembre del 2017 prohibeix no només l'accés als 26 països que formen l'espai Schengen, sinó també a sobrevolar el seu espai aeri, com detalla l'article 20.