La fiscalia ha arxivat onze diligències penals per la gestió de la covid-19 en residències a Catalunya i en manté obertes un total de 30. A més, ha traslladat a dos jutjats unes diligències obertes per la denúncia d'un particular contra l'administració. Deu de les diligències arxivades corresponen a la Fiscalia Provincial de Barcelona i una altra a la de l'àrea de Granollers.

En l'àmbit civil, el ministeri públic continua fent el seguiment d'una setantena de centres, amb l'arxivament de dues diligències en aquest àmbit respecte la setmana anterior. En el conjunt de l'Estat, la fiscalia té obertes 227 investigacions penals i 193 diligències civils, amb dades del 29 de juny.

La Fiscalia Provincial de Barcelona manté obertes 13 diligències penals, dotze menys que les registrades en el balanç de la setmana passada. En concret, n'ha arxivat 11, entre les quals una oberta per la denúncia d'una agrupació d'afectats per la covid-19, una altra que es va obrir per la comunicació del registre civil de Sant Boi de Llobregat per defuncions en quatre residències, i una altra incoada per la comunicació feta per l'Agrupació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d'Atenció a la Dependència (ASCAD).

A més, també ha remès al jutjat d'instrucció número 5 de Martorell i al número 3 de Sabadell unes diligències que tenia obertes per la denúncia d'un particular contra l'administració.

La fiscalia de l'àrea de Granollers manté obertes quatre diligències penals i n'ha arxivat una cinquena. Entre les obertes, n'hi ha una incoada després d'una denúncia d'un particular contra personal sanitari d'un centre. A l'àrea de Sabadell continuen obertes cinc diligències; a la de Terrassa, una; a la de Mataró, tres; a la de Manresa-Igualada, dues, i a la Fiscalia Provincial de Tarragona, una altra.

La Fiscalia Provincial de Girona té oberta una diligències per la denúncia interposada per una associació en relació a una residència. Tot i que la Fiscalia General de l'Estat no ho concreta en el seu comunicat, segons va publicar l'ACN fa unes setmanes, la fiscalia investiga el geriàtric Palafrugell Gent Gran després que l'associació de familiars de residents i usuaris del centre n'informés la fiscalia.

Àmbit civil

Pel que fa a l'àmbit civil, la fiscalia manté el seguiment d'una setantena de centres. En aquests casos, es fa un seguiment de la situació als centres i per a la protecció dels usuaris. Respecte a la setmana anterior, ha arxivat dos procediments, tots dos per part de la fiscalia de l'àrea de Vilanova i la Geltrú-Gavà. En els dos casos, el ministeri públic considera "correctes" les mesures i actuacions abordades per aquests dos centres. Aquesta àrea manté obertes onze diligències civils, una d'elles de genèrica i la resta per residències concretes.

La Fiscalia Provincial de Barcelona manté oberta una diligència que inclou el seguiment de setze residències. La de Granollers manté el seguiment a set centres; la de Sabadell, 25; la de Manresa-Igualada, dues, i la de Terrassa, dotze.

La Fiscalia Provincial de Tarragona fa el seguiment en l'àmbit civil de dues residències, i la de Girona té oberta una diligència genèrica de seguiment de residències.

Procediments penals

Pel que fa als procediments judicials, la fiscalia informa dels mateixos de la setmana passada. Continuen oberts dos procediments als jutjats de Sabadell, un d'ells per desatenció i falta de tractament, i un altre als de Cerdanyola, per presumptes delictes de falsedat en document oficial i omissió del deure de socors.

També es manté oberta una investigació al jutjat d'instrucció número 8 de Vilanova i la Geltrú en relació a una residència, una altra contra un altre centre al jutjat 7 de Gavà i una tercera al jutjat 8 també de Gavà.