La fiscalia ha elevat a 36 les diligències penals que té obertes a Catalunya per la gestió de la covid-19 en residències. Són quatre més que la setmana passada. Tres diligències s'han obert a la Fiscalia Provincial de Barcelona i una quarta a la de Girona, segons ha informat la Fiscalia General de l'Estat. En l'àmbit civil, el ministeri públic continua fent el seguiment de gairebé 80 centres.

En aquest cas, es tracta de diligències per fer un seguiment de la situació a les residències i per la protecció de les persones usuàries. En el conjunt de l'estat, la fiscalia té obertes 224 investigacions penals i 194 diligències civils. Respecte a la setmana anterior, la fiscalia també informa de dos nous procediments judicials oberts.

La Fiscalia Provincial de Barcelona té obertes dinou diligències penals obertes, tres més que fa una setmana. Entre aquestes, n'hi ha una per una denúncia presentada per un particular contra l'administració; una altra per una denúncia interposada per familiars de diferents residències geriàtriques, i una denúncia presentada per una agrupació d'afectats per la covid-19.

També es mantenen incoades diligències penals després de rebre una comunicació per part del registre civil de Sant Boi de Llobregat per defuncions en quatre residències, i una altra arran d'una comunicació de l'Agrupació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d'Atenció a la Dependència (ASCAD). Les tres noves diligències són per fets ocorreguts en tres residències.

La fiscalia de l'àrea de Granollers manté obertes cinc diligències penals, quatre corresponents a residències i una cinquena incoada després de la denúncia d'un particular contra personal sanitari d'un centre.

A l'àrea de Sabadell continuen obertes cinc diligències; a la de Terrassa, una mentre que ja se'n va arxivar una altra; a la de Mataró, tres; a la de Manresa-Igualada, una, i a la Fiscalia Provincial de Tarragona, una altra.

La Fiscalia Provincial de Girona ha obert aquesta setmana diligències per la denúncia interposada per una associació en relació a una residència. Tot i que la Fiscalia General de l'Estat no ho concreta en el seu comunicat, segons va publicar aquest dimarts l'ACN, la fiscalia investiga el geriàtric Palafrugell Gent Gran per la mort de 36 avis durant la pandèmia, després que l'associació de familiars de residents i usuaris del centre n'informés la fiscalia.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat