La fiscalia investiga el geriàtric Palafrugell Gent Gran per la mort de 36 avis durant la pandèmia del coronavirus. L'associació de familiars de residents i usuaris del centre va decidir, en assemblea telemàtica el 30 de maig, posar en coneixement de la fiscalia "una sèrie de fets que poden ser constitutius de delicte intencionat o no". Segons avança l'ACN, la fiscalia ha obert diligències d'investigació per la possible comissió de delictes d'imprudència amb resultat de mort. La fiscalia vol saber si es va cometre alguna negligència a l'hora de tractar els usuaris afectats per la covid-19. Els Departaments de Salut i Afers Socials han declinat fer declaracions però asseguren que col·laboraran aportant tota la documentació que se'l requereixi.

La investigació al geriàtric de Palafrugell, Baix Empordà, se suma a la trentena de les que s'han obert arreu de Catalunya per la gestió dels centres de gent gran durant la pandèmia. Hi ha diligències obertes tant per via penal com per via civil, arran de l'elevada mortalitat que van registrar alguns geriàtrics arran de la crisi pel coronavirus. A Palafrugell, la investigació s'encarrila per via penal. En aquest cas, la fiscalia no ha actuat d'ofici. L'origen ha estat un escrit de denúncia presentat per l'Associació de Familiars i Residents d'Usuaris (AFRU) de Palafrugell Gent Gran.

Durant una assemblea extraordinària, que l'associació va celebrar de manera telemàtica el 30 de maig passat, els familiars van decidir posar el cas en coneixement de la fiscalia. Li van trametre un escrit, exposant la situació viscuda al geriàtric, perquè si el ministeri públic ho considerava oportú, obrís una investigació. Ara, la fiscalia ha incoat diligències per possibles delictes d'imprudència amb resultat de mort. La investigació se centra en esclarir si el geriàtric no va adoptar els mitjans necessaris per evitar contagis entre els residents i si, un cop els ancians ja s'havien infectat per covid-19, el tractament i les cures que se'ls van proporcionar van ser les adequades.

Segons dades actualitzades, al Palafrugell Gent Gran han mort 36 avis per coronavirus. A finals de març, i davant l'increment de contagis a la comarca, la segona planta del geriàtric es va reconvertir en sociosanitari. En concret, s'hi va habilitar una unitat de convalescència amb 30 llits destinats a positius de coronavirus que requerissin ingrés.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat