El PP ha sol·licitat la compareixença de l'expresident de la Generalitat Artur Mas a la comissió d'investigació del Senat sobre el finançament dels partits polítics, perquè expliqui els comptes de CDC, partir que va presidir de 2012 2016, i del PDeCAT, que va dirigir des d'aquell any fins a l'actual. El PP, que actua en solitari en la comissió i té majoria en el Senat, va decidir crear-la despres que es constituís al Congrés dels Diputats la comissió d'investigació sobre el finançament del PP.

A més, els populars reclamen que vagi a la comissió Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, en el seu cas pel presumpte finançament irregular del PSPV que s'està investigant als jutjats.

El PP ha presentat aquest dimarts una proposta de treball per a les properes setmanes, que haurà d'aprovar la mesa de la comissió aquest dijous dia 20. Els 'populars' compten amb majoria absoluta, per la qual cosa s'aprovaran totes les compareixences sol·licitades.

En la llista no figura finalment l'expresident del gobierno espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, encara que fonts populars havien apuntat la intenció de cridar-lo també a declarar.

Mas, el primer

La de Artur Mas serà la primera compareixença. Els populars volen que comparegui Artur Mas pel finançament il·legal del partit que en va presidir entre 2012 i 2016, partit que segons la sentència del 'cas Palau' va rebre comissions milionàries.

PSPV i PSOE

El PP ha inclòs en la llista de treball compareixences sobre el presumpte finançament irregular del PSPV. Ha sol·licitat que declari el secretari general del partit i president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, així com la secretària d'Organització del partit a Benidorm, Anabel Hallado, i l'empleada de Crespo Gomar Lucía Pascual.

ximo puig

Aquesta empresa és sospitosa d'haver participat en un presumpte finançament il·legal dels socialistes valencians. El Jutjat d'Instrucció número 1 de Benidorm (Alacant), investiga aquest presumpte finançament irregular -juntament amb dos de Madrid i un de Gandia- després que l'òrgan que va iniciar la investigació, el d'Instrucció 21 de València, veiés l'existència indiciària de finançament irregular i falsedat documental.

Respecte al PSOE, el PP ha demanat també la compareixença de l'exsecretari general del PSOE de Lanzarote Carlos Espino, investigat per presumptes delictes en la seva etapa com a conseller delegat dels Centres d'Art Cultura i Turisme (CACTs) del Consell de Lanzarote. També sol·liciten els 'populars' que declari davant de la comissió Mario Alberto Perdomo, exassessor d'Espino.

Podem

La llista de compareixents inclou de nou dos càrrecs de Podemos, partit sobre el qual la comissió d'investigació ha desenvolupat altres sessions. Es pot recordar la compareixença, per exemple, de Juan Carlos Monedero, un dels fundadors d'aquest partit.

En concret, els 'populars' volen que vagi a la comissió Sara Bienzobas, com a exmembre de l'equip del programa de televisió La Tuerka i actual responsble de disseny i logística de Podemos, així com Segon González, diputat del partit morat i coordinador de finances i transparència de Podemos.