Tres setmanes després de deixar el càrrec, l'expresident de la Generalitat Artur Mas ha trobat el moment de passar comptes amb la diputada de la CUP Anna Gabriel, una de les principals detractores que fos reelegit, tot criticant que mentre ella segueix amb l'acta de diputada, ell ha renunciat en benefici del procés sobiranista. "Anna Gabriel ha demostrat més ganes de tenir càrrec que jo mateix. Aquells que presumeixen de no voler càrrecs, a l'hora de la veritat estan més enganxats al càrrec que aquells que som vistos com els que no els volem deixar", ha reflexionat l’expresident.

En una entrevista del Punt Avui Televisió que s’emetrà aquesta nit i on també hi participa l’actual president, Carles Puigdemont, l’expresident ha acusat la meitat de la CUP d'haver-se aliat amb els poders de l'Estat que li volien "tallar el coll" i haver aconseguit junts que no tornés a ser el cap de l'Executiu català. "Jo era el personatge més perseguit dels poders de l'Estat. Em volien, no literalment, tallar el coll. I quina aliança van trobar a Catalunya? L'aliança que van trobar va ser la meitat de la CUP", ha criticat.

Anna Gabriel ha demostrat més ganes de tenir càrrec que jo mateix", assegura l'expresident
Així mateix, Mas ha dit que el pacte de governabilitat entre JxSí i la CUP, que va suposar la seva renúncia al càrrec, obliga els anticapitalistes a votar sempre en el sentit de JxSí quan "l'estabilitat del Govern estigui en risc". Segons la lectura que en fa el president del pacte, això obliga la CUP a aprovar els Pressupostos de 2016 que la Generalitat presenti en les pròximes setmanes: "La CUP està a prova de la seva paraula, que no és poca cosa".

El president afirma que si la seva renúncia ha de valer per a alguna cosa és perquè hi hagi aquesta estabilitat fins al final de la legislatura i avisa que té molt present el pacte que van signar JxSí i la CUP: "Jo porto l'acord sempre a sobre".

No es penedeix d'abraçar David Fernàndez

Malgrat la distància que ara el separa de la CUP, Mas no es penedeix d'haver abraçat David Fernàndez el 9 de novembre del 2014 –durant la celebració del procés participatiu– quan aquest era líder dels anticapitalistes al Parlament. "Ho tornaria a fer. No va ser una abraçada política, va ser personal. Tinc una relació personal, cordial i de certa amistat" amb Fernández, explica el president sobre aquell gest.

Per la seva banda, el president de la Generalitat i successor de Mas, Carles Puigdemont, ha exposat que coneix la CUP de la seva etapa com a alcalde de Girona, i confia que respectaran el pacte: "Faran honor del que han signat. Seran fidels al seu compromís polític".

En l’entrevista, Mas evoca el dissabte 9 de gener en què va anunciar la seva marxa, i ha assegurat que la decisió la va prendre progressivament durant les anteriors 48 hores, però admetent que la primera vegada que va pensar a renunciar va ser a principis de desembre, abans de la campanya de les eleccions generals.

Ha revelat que divendres 8 va reunir els seus col·laboradors més pròxims per "planificar" la firma del decret de convocatòria de les eleccions, però finalment va optar per fer un pas al costat quan va aconseguir el compromís de la CUP que donarà estabilitat al Govern.

Decisió d'última hora

"La decisió definitiva la prenc dissabte al migdia just abans de trucar Carles Puigdemont. Llavors vaig tenir constància que la CUP acceptava signar una sèrie de condicions que permetien l'estabilitat del Govern", ha rememorat.

Mas va elegir Puigdemont perquè és "la garantia total i absoluta que el procés seguiria cap endavant" i l'exalcalde de Girona ha assegurat que va acceptar el repte sense dubtar-ho i també sense celebració ni eufòria perquè suposava la renúncia de Mas.

Al seu torn, l'actual president de Catalunya ha admès que mai va pensar que la seva carrera el portaria al Palau de la Generalitat: "No m'havia preparat per ser president. Jo el màxim que m'havia imaginat és que algun dia em proposarien ser conseller i sent alcalde de Girona no ho hagués acceptat mai". Així mateix, Puigdemont "entén" que hagi generat perplexitat que el seu substitut al capdavant de l'alcaldia, Albert Ballesta, ni tan sols fos regidor perquè anava el 19 de la llista, però està convençut que la seva gestió demostrarà que la seva elecció ha estat un encert.