L'acusació popular en la causa del 9-N, que agrupa els sindicats policials SPP i UFP i Manos Limpias, demana sis anys de presó i 22 més d'inhabilitació per a l'expresident català Artur Mas, a qui acusen d'un delicte de malversació, a més de prevaricació i desobediència. 

Els sindicats policials ostenten la direcció lletrada de l'acusació popular des que el jutge va apartar Manos Limpias. En l'escrit d'acusació presentat avui davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) acusen Mas d'haver malversat 4,7 milions de fons públics en l'organització de la consulta.

L'acusació popular es desmarca així de la Fiscalia, que demana només penes d'inhabilitació per a Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, en imputar-los els delictes de desobediència i prevaricació als quals el jutge instructor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va cenyir al cas del 9-N.

Amb el seu escrit, l'acció popular pretén ampliar els delictes imputables als tres encausats, de manera que el jutge del TSJC afegeixi el de malversació quan, després de rebre els escrits d'acusació i defensa, dicti l'acte d'obertura de judici oral que ha de delimitar els fets a enjudiciar, han dit fonts jurídiques.

Segons l'escrit d'acusació dels sindicats policials i Manos Limpias, "s'entén provat que la consulta del 9-N es va fer gràcies a la utilització d'una gran quantitat de fons públics que van facilitar la indispensable infraestructura informàtica logística perquè aquesta es realitzés". Els sindicats policials SPP i UFP i Manos Limpias asseguren que "els acusats van permetre totes les activitats de preparació de la consulta i acte vinculats a ella" i que no van "suspendre els contractes aprovats amb diferents entitats per la celebració de la consulta". I posen com a exemple la distribució del material fet per la consulta, com ara la instal·lació dels ordinadors o la contractació de diferents tècnics informàtics que durant la consulta van estar "pendents de la solució d'incidències informàtiques en la pàgina web i en els programes informàtics de recollida de dades de la votació".

"Aquesta quantitat de diners públics no es va destinar al desenvolupament d'una funció pública", al·lega l'acusació popular, "ni aplicada a una finalitat lícita", afegeix, "sinó que es va destinar, indegudament, a la celebració d'un acte il·legal, que havia estat prohibit pel Tribunal Constitucional", conclou. 

Les penes

L'acusació popular demana per a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau 6 anys de presó i 10 més d'inhabilitació pel delicte de malversació de fons públics.

10 anys més pel delicte de prevaricació. I una multa de 72.000 euros per cap pel delicte de desobediència greu.

Els sindicats policials, que no poden demanar accions contra la Generalitat, demanen al Tribunal que reservi possibles accions legals per la reclamació dels diners públics que es van gastar "en una consulta prohibida" i demana que s'enviï el sumari al Tribunal de Comptes per si hi hagués un delicte comptable". També demana que s'enviï el cas a l'Agència de Protecció de Dades perquè obri un expedient d'investigació sobre les dades personals que es van utilitzar per fer la consulta, tot i que, recordem, que no es va fer servir el cens en cap moment i que els participants es van inscriure en aquell moment voluntàriament i amb el seu DNI.

4.710.910 euros

Segons l'acusació popular, la consulta del 9-N va costar 4.710.910 euros. Classifiquen la despesa en 9 apartats: 

  • Conveni CIRE (Urnes de cartró): 50.317'31 euros
  • Solucions TICS amb CTTI i subcontractistes (programes informàtics): 698.685'50 euros
  • Disseny campanya informativa: 21.767'90 euros
  • Registre del domini www.participa2014.cat: 74'05 euros
  • Suplement assegurança de voluntaris AXA: 1.409'26 euros
  • Campanya mediàtica anterior i coetània al 9N: 806.403'52 euros 
  • Producció campanya informativa: 21.767'90 euros
  • Servei de missatgeria: 16.175'90 euros
  • Redacció, disseny i distribució carta participació: 307.963'71 euros

A més, l'acusació també compta com a despesa els 7.000 ordinadors que es van comprar amb diners públics i que es van fer servir durant la consulta. El cost puja a 2.786.347'65 euros.