Intervenir Catalunya si se salta la llei. Això és el que vol un 44,4% dels espanyols, que defensen aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya si el Govern desobeeix i celebra el referèndum sense haver-lo pactat amb l'Estat, mentre que un 37,5% està en contra de suspendre l'autonomia.

Així es desprèn d'una enquesta elaborada per la Ser, que exposa que el 44,4% dels enquestats sostenen que en cas que la Generalitat tiri pel dret i convoqui el referèndum unilateral, l'Estat hauria de tombar l'autonomia de Catalunya, mentre que un 37,5% no creu que s'hagi de fer ús d'aquest article de la norma suprema. En aquesta mateixa enquesta, i preguntant només als catalans, s'observa una situació molt diferent de la de la resta d'Espanya.

Si el 44,4% dels espanyols defensen aplicar el 155, només un 17,5% dels catalans està a favor d'aplicar-lo, mentre que set de cada deu (un 68,8%) es mostren totalment en contra de fer-ho.

Rebuig al referèndum

La suspensió de l'autonomia no és l'únic punt de l'enquesta en què es fa evident aquesta diferència entre el que pensen els espanyols sobre el procés i el que realment volen els catalans, que és molt àmplia. Mentre que un 72% dels catalans defensen el referèndum i, d'entre ells, un 47,5% no s'oposen a que no fos pactat amb el govern de Mariano Rajoy, un 56% dels espanyols el rebutgen. 

A tot l'Estat, a més, un 41% té clar que s'ha de prioritzar la negociació política i evitar la justícia, però el 36% prefereix deixar de banda el diàleg i que siguin els jutges els que facin la seva feina. D'altres, el 61%, demana que Catalunya avanci les eleccions i que deixin el nou govern dialogar amb l'executiu central.

Reformar o no reformar

La cosa s'ajusta i s'iguala en el mateix percentatge, el 41% dels espanyols, quan se'ls pregunta per la reforma de la Constitució, mentre que a Catalunya més de la meitat dels enquestats està a favor de fer-la.

El 37,5% dels catalans, per la seva banda, estan convençuts que Catalunya serà, finalment, un estat independent -només ho creu així un 5% dels espanyols-, mentre que un 24% creu que el Govern arribarà a un acord fiscal i el 15% té clar que tot continuarà com fins ara. 

Què diu l'article 155?

Si una comunitat autònoma no complís les obligacions que la Constitució o altres lleis li imposin, o actués de manera que atempti greument a l'interès general d'Espanya, el Govern, previ requeriment al president de la comunitat autònoma i, en el cas de no ser atès, amb l'aprovació per majoria absoluta del Senat, podrà adoptar les mesures necessàries per obligar-la al compliment forçós d'aquestes obligacions o per a la protecció de l'esmentat interès general.