La investidura de Pere Aragonès no prosperarà demà, arran de l'abstenció de Junts, però el partit de Carles Puigdemont assegura que serà possible "en els propers dies". La portaveu, Elsa Artadi, ha insistit en la compareixença posterior a la reunió de l'executiva que les converses avancen i que la voluntat és aconseguir un acord per un govern estable i refer confiances entre les dues formacions. De moment, Junts escoltarà amb atenció el discurs que demà ha de pronunciar el candidat per comprovar si els avenços de les converses provoquen un gir en relació al de divendres.

Junts ha acordat aquest matí i "per unanimitat" abstenir-se a la segona volta de la candidatura d'Aragonès, amb la qual cosa es confirma que no prospera la investidura i la política catalana se submergeix en el període de dos mesos per intentar tancar un acord. Amb tot, Artadi ha insistit repetidament en la roda de premsa telemàtica que l'acord serà possible, a més de subratllar que "la voluntat és no exhaurir aquests dos mesos, ni molt menys".

 

Canvis a ERC

Junts ha pres la decisió d'abstenir-se en una reunió de l'executiva, ampliada amb càrrecs territorials, diputats al Parlament i amb el portaveu al Senat.

L'equip negociador i el secretari general, Jordi Sànchez, han exposat la darrera hora de les converses amb ERC després dels contactes d'aquest cap de setmana i que el Consell per la República ha fet pública la proposta per reformular la seva direcció i facilitar així el consens. La conclusió que han exposat és que s'han registrat canvis en la resposta d'Esquerra i, a diferència del que va passar la setmana passada, no hi ha hagut veus de la direcció defensant el no a la investidura.

Acord de legislatura

Artadi ha argumentat l'abstenció subratllant que no hi ha encara un acord de legislatura, i això no obstant, s'ha mostrat optimista perquè, segons ha dit, s'està treballant intensament per aconseguir-ho. De fet, a diferència del discurs de Jordi Sànchez de dimarts en què parlava de la necessitat de dies i setmanes per aconseguir l'entesa, avui Artadi només ha parlat de dies. 

En ser interrogada al respecte, ha deixat clar que "no volia que sonés ofensiu parlar de setmanes", però que en realitat durant la reunió "no s'ha parlat de calendari".

Gir en el discurs d'Aragonès

De moment, la portaveu del partit ha mostrat l'expectativa que demà Aragonès faci un viratge en el seu discurs que marqui una diferència en relació al que va exposar divendres. "Nosaltres en el de divendres passat no ens hi vam sentir interpel·lats, no sé si potser vol aprofitar la seva intervenció de demà per fer un gir en el seu discurs", ha apuntat. 

Junts defensa un acord per aconseguir un "Goven fort i estable" amb la voluntat d'entrar a l'executiu, per la qual cosa, descarta ara mateix parlar d'una investidura amb suport extern.

"ERC sap que no podem donar el sí"

 

Els negociadors admeten que s'està desencallant l'escull al voltant del Consell per la República, però subratllen que no s'ha entrat encara en l'estructura de Govern i que, de fet, tampoc no s'ha tancat el pla de Govern.

Pel que fa les declaracions de Marta Vilalta emplançant a l'acord, Artadi ha insistit que ERC és conscient que no és possible demà. "Saben que no podem donar un sí quan elements tan fonamentals com el ple de Govern no està ni tancat", ha replicat.

En relació a la conveniència que Aragonès no es presenti a la segona votació, tal i com va proposar Junts en el ple de la setmana passada, s'ha limitat a assenyalar que compet al candidat prendre aquesta decisió.

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, en una imatge d'arxiu / Julio Díaz