L'executiva de Junts per Catalunya ha decidit aquest matí tornar a abstenir-se en la votació per a la investidura del candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, que demà se sotmetrà a la segona volta. La investidura, doncs, no serà possible, si més no amb una majoria independentista, i Junts obliga a seguir negociant.

La primera votació fallida per a la investidura de Pere Aragonès, que es va celebrar divendres, va fer evident la distància que separa els dos partits independentistes fins al punt que el president del grup de Junts, Albert Batet, va emplaçar el candidat republicà a no presentar-se a la segona votació, que s'ha de celebrar demà, i esperar a aconseguir un acord.

Aragonès va replicar descartant aquesta possibilitat i va emplaçar Junts a seguir negociant. Això no obstant, les converses registrades aquest cap de setmana no han aconseguit acostar posicions i la tensió entre les dues formacions s'ha fet evident a les xarxes socials.

Albert Batet Intervención en primer debate investidura Aragonès / Sergi Alcàzar

El president del grup de Junts, Albert Batet, durant la intervenció al ple del Parlament de divendres / Sergi Alcàzar

El Consell per la República, que presideix Carles Puigdemont, es manté com un dels principals esculls fins al punt que el mateix Consell ha fet públic aquest matí un comunicat en què, després de reivindicar el seu paper, ofereix reformular el seu funcionament  per tal de facilitar el consens. Amb aquest objectiu, ha fet arribar als tres partits independentistes i a les dues entitats la proposta d'obrir converses al màxim nivell amb el vicepresident d'aquest òrgan, Toni Comín.

Junts defensa que el Consell mantingui el protagonisme en l'embat de l'independentisme contra l'Estat i aprofiti la capacitat de moviment que li atorga estar fora de l'estat espanyol. Per contra, ERC ha mostrat la desconfiança cap a la composició d'aquest òrgan i reclamat una presència més equilibrada de totes les forces independentistes, tant els cinc partits com les dues entitats. La proposta que ha fet pública aquest matí el Consell aniria precisament en aquesta direcció.

Un cop es confirmi que l’abstenció de Junts torna a tombar la investidura d’Aragonès, es posarà en marxa el termini de dos mesos per acordar un nou Govern, transcorreguts els quals el Parlament quedarà automàticament dissolt i caldrà convocar de nou eleccions.

 

A la imatge principal, el candidat d'ERC, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, se saluden dimarts passat davant la presidenta del Parlament, Laura Borràs. / ACN