La consellera de Presidència, Elsa Artadi, reclamat "claredat" al president espanyol, Pedro Sánchez, un cop s'ha sabut que compareixerà al Congrés per exposar el posicionament del Govern del PSOE en relació a Catalunya. "Ens estem instal·lant en moltes paraules i pocs fets. Demanem claredat sobre com pensa resoldre el conflicte polític", ha advertit.

També en relació als pressupostos ha insistit que calen "molt més que gestos", per recolzar els comptes del govern espanyol. "Ha d'anar molt més enllà de gestos amb els presos polítics o l'exili. El que necessitem és que hi hagi un projecte per Catalunya que ara mateix no hi és, depèn d'ell que això funcioni", ha advertit Artadi que ha reiterat que "els presos no són moneda de canvi".

En ser interrogada sobre el termini d'un mes que va fixar el president, Quim Torra, perquè hi hagués una resposta de l'executiu espanyol al conflicte català, Artadi ha explicat que la relació amb Madrid es fa "en coordinació amb els grups parlamentaris de Madrid, s'està treballant i hi ha voluntat que hi hagi unitat en aquest front".

Ha concretat que quan es refereix a l'estabilitat del Govern es refereix als pressupostos "essencialment". No tant de temes sectorials, tot i que s'haurà d'anar analitzant cadascun dels casos.

El Govern ha fixat el 16 de novembre a les 4 de la tarda la cita amb els grups polítics per participar en la Taula de diàleg. "Intentarem persuadir tothom que vingui i el fet que hi hagi qui ha dit que no hi assistirà demostra poca voluntat de diàleg", ha retret.

Pel que fa el Consell per la República, la consellera ha insistit que "no té cap finançament públic", que l'origen està en l'acord d'investidura on ja hi quedava reflectit aquest model de funcionament: "És un organisme privat que té finançament privat".

Ha argumentat la convocatòria al Saló Sant Jordi amb el fet que pretén ser una "reconeixement" al govern legítim. "Al saló Sant Jordi es fan actes de tota mena, com a Govern consideràvem que era un bon lloc per fer-ho", ha assegurat.

En ser interrogada sobre si l'existència del Consell facilitarà les relacions entre les forces independentistes, Artadi ha admès que "ha d'ajudar igual com les relacions entre partits, entitats".

Amb tot ha deixat clar que "la unitat no vol dir que tot sigui perfectament uniforme sinó una estratègia que les línies mestre siguin compartides". "No podem esperar que tot sigui sempre igual", ha reblat.