Queden hores contades per la minicimera entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president català, Quim Torra, que es reuniran aquest dijous a les sis de la tarda al palau de Pedralbes, just el dia anterior a la reunió del Consell de Ministres de Barcelona. A la trobada els presidents hi aniran acompanyats d'alguns ministres i consellers; una d'elles serà la portaveu de l'executiu català, Elsa Artadi.

La consellera ha indicat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que avui s'haurà de preguntar al president espanyol "si segueix en el mateix camí que fa un any", quan el PSOE va apostar per l'aplicació de l'article 155 "que es va carregar les institucions catalanes". Artdi fa aquestes declaracions després que el president del PP, Pablo Casado, demani reiteradament que s'enviï el requeriment del 155 al president Torra.

Sobre la reunió d'aquesta tarda, Artadi ha recordat que aquesta no era la idea de reunió que tenia el govern català, que volia una cimera amb tots dos governs al complert, però que tampoc és el que proposava l'executiu espanyol, una trobada exclusiva entre presidents, i que per tant s'ha trobar un acord satisfactori per les dues parts.

"No hem posat línies vermelles als temes de la reunió"

No ha transcendit molta informació sobre com serà aquesta minicimera, però la consellera de Presidència ha deixat clar que per part del Govern "no hem posat línies vermelles als temes de la reunió".

Un dels temes que potser es tracten són els pressupostos de l'Estat, dels quals Artadi ha posat de manifest que Sánchez mai els ha demanat el vot a favor als independentistes: "Els comuns ens han pressionat més per què aprovem els pressupostos que no pas el propi govern espanyol".

Per tant, Elsa Artadi no s'ha mogut de la posició que fa temps que defensen els partits independentistes: "Si Sánchez té una proposta per resoldre el conflicte polític de Catalunya, seurem a parlar de pressupostos". Tot i això, Artadi no s'ha mostrat optimista: "Dubto que avui vinguin amb una proposta a la reunió".

Desplegament policial

La consellera ha lamentat la poca informació que ha rebut el govern català pel que fa a l'organització del Consell de Ministres i ha indicat que "tot ho hem descobert gràcies als mitjans de comunicació". En la mateixa línia ha criticat que el ministeri de l'Interior enviï un miler de policies espanyols i guàrdies civils per reforçar la seguretat del Consell i ha recordat "què va passar l'última vegada que ens van enviar policia de fora" (per la jornada del referèndum de l'1-O).

De la mateixa manera, Artadi ha mostrat el seu desacord amb l'elecció del lloc de la reunió del govern espanyol, la Llotja de Mar. En el seu moment, els Mossos d'Esquadra van desaconsellar l'elecció d'aquest emplaçament però tot i això "volen mostrar l'actitud de 'el gobierno de España se reúne cuando quiere y donde quiere'", ha apuntat Elsa Artadi.

Finalment, la portaveu del Govern ha cridat a la calma de cara a les concentracions previstes per divendres: "Tenim confiança plena en la ciutadania". Elsa Artadi ha explicat que "També hem tingut altres moments on s'ha pensat que potser hi hauria tensió i després no ha passat res", és per això que ha demanat que si es produeix algun incident durant les concentracions que s'aïlli.