El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha defensat aquest matí en una entrevista a RAC1 la conveniència que ERC i Junts negociïn plegats a Madrid els pressupostos de l'Estat perquè això els permetria tenir molta més força. Al llarg de l'entrevista, Giró ha insistit que la CUP és el soci prioritari pel que fa als pressupostos catalans, s'ha mostrat partidari de millorar el finançament autonòmic i ha advertit que Catalunya només ha rebut de l'Estat 700 dels 2.500 milions dels fons europeus de recuperació i dels fons React que li corresponen.

El conseller pronostica que l'any vinent serà un any de creixement econòmic del país. I també el 2022. Però ha afegit que el nivell econòmic anterior a la pandèmia "segurament" no es podrà recuperar fins al 2023, i que els sectors que s'han vist afectats per l'aturada de la mobilitat seran els que els "costarà més" remuntar.

Pressupostos

En el capítol de pressupostos, ha explicat que per a l'aprovació dels comptes de la Generalitat, que ha posat ja en marxa, manté contacte directe com a primera opció amb la CUP, atès el seu suport per a la investidura del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Això no obstant, en ser interrogat sobre una possible entesa amb el PSC per tirar endavant el projecte, ha admès que l'executiu té "totes les opcions obertes".

Pel que fa als comptes de l'Estat, ha apostat perquè ERC i Junts vagin plegats a la negociació amb l'executiu de Pedro Sánchez. "Si anem junts a negociar els pressupostos amb el govern espanyol tindrem molta més força que si anem separats ERC i Junts", ha reblat.

Finançament autonòmic

No ha defugit el debat sobre la renegociació del sistema de finançament autonòmic i ha assegurat que és un gran defensor de millorar el finançament. Ha advertit que ara la situació és dramàtica per a Catalunya arran d'un dèficit fiscal al voltant de 18.000 milions d'euros. De fet, i atès que el govern espanyol no aporta dades des del 2017, i que es calcula que entre el 1986 i el 2016 aquest dèficit equivalia al 8% del PIB, ha apuntat que a dia d'avui se situaria en 20.000 milions d'euros l'any. És a dir, 2.200 euros per ciutadà a l'any.

Pel que fa als fons de recuperació de la Covid, ha denunciat que dels 3.200 milions que corresponen a Catalunya, del total de 154.000 corresponents als fons europeus de recuperació i resiliència i els fons React, Catalunya només n'ha rebut 700.

Taula de diàleg

En ser interrogat sobre les múltiples carpetes obertes amb l'executiu de Pedro Sánchez, Giró ha explicat que des de la seva arribada al departament ja ha tingut contactes informals amb el govern espanyol i ha insistit a subratllar la competència del perfil de la vicepresidenta Nadia Calviño. 

En relació a la taula de diàleg, ha explicat que cal confiar que funcioni, que, personalment, ell hi confia i que interessa a tothom que així sigui. Ha insistit que en aquest fòrum cal abordar l'amnistia i l'autodeterminació i que "l'important és el que hi hagi damunt la taula i el que surti, no les persones que en formin part".

Tribunal de Comptes

Giró ha resposta també a preguntes sobre el mecanisme aprovat pel Govern, en el marc de les fiances que reclama el Tribunal de Comptes, per donar cobertura legal als seus funcionaris i càrrecs en l'exercici de les seves funcions. Ha assegurat que es tracta d'un mecanisme similar al que ja tenen comunitats com Andalusia o el País Basc, i que ha de servir per preservar el dret dels servidors públics a la presumpció d'innocència davant presumptes irregularitats comptables en l'exercici de les seves funcions. Això, ha insistit, mentre no hi hagi una sentència ferma. "Si al final del procés hi ha sentència ferma, han de tornar els diners íntegrament, amb interessos i costes", ha reblat. 

Sobre les entitats que hauran de donar cobertura al fons, ha explicat que va començar els contactes el mateix dimarts a la tarda tan bon punt es va aprovar el decret i que hi ha "diverses opcions obertes".

Jurídicament impecable

Ha assegurat que el decret llei sobre els fons és "jurídicament impecable". "Al final és un mecanisme pensat i dissenyat per restablir l'espai de llibertat en què s'ha de desenvolupar la política", ha reblat el conseller, que ha advertit que "hi ha por". Giró ha denunciat que "molta gent està actuant amb por" i "aquesta por no és bona i fa molt de mal al país".

Giró, que a preguntes del periodista Jordi Basté ha explicat que també el conseller Santi Vila podrà acollir-se al fons, ha considerat una bona notícia la decisió del PSC d'enviar el decret llei al Consell de Garanties Estatutàries, ha assegurat que és una bona notícia, perquè està format per juristes de reconegut prestigi, per la qual cosa confia plenament en el seu criteri.

 

A la imatge principal, el conseller d'Economia, Jaume Giró, en una imatge d'arxiu / Efe