El coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha emplaçat JxCat a acordar la resposta conjunta a una hipotètica inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. Això, per Aragonès, hauria de ser el "primer pas" per pactar una estratègia conjunta de l'independentisme. 

Precisament, aquest és un dels reclams que en la Diada d'ahir van posar sobre la taula tant l'ANC com Òmnium, que van exigir a JxCAT i ERC que abandonin les divisions per oferir una proposta independentista conjunta perquè "la paciència de la gent no durarà per sempre". "Nosaltres ni la ciutadania no ens perdonaria que davant l'agressió de l'Estat com inhabilitar el president, ho gestionéssim amb retrets", ha valorat Aragonès, que ha participat en l'acte de presentació del llibre Tornarem a vèncer dels líders d'ERC Oriol Junqueras i Marta Rovira a Manresa. 

foto 3694161

El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès; la consellera de Justícia, Ester Capella, i l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, durant l'acte de presentació del llibre de Junqueras i Rovira / ACN.

Evitar un interinat de sis mesos

 A més, davant l'actual situació de crisi sanitària i econòmica, ha remarcat que si el Tribunal Suprem deixa a Torra sense poder exercir les seves funcions, s'hauria de reduir "al màxim la interinitat" de la presidència i evitar que duri sis mesos. Per aquest motiu, el republicà ha ressaltat que aposta per convocar eleccions abans que es faci efectiva la inhabilitació.

Malgrat que la Diada celebrada ahir va ser atípica i va estar marcada per les mesures sanitàries que s'han implementat per la pandèmia de la Covid-19, Aragonès ha celebrat que la ciutadania expressés "l'ampli consens" de resoldre el conflicte polític amb un referèndum d'autodeterminació i l'amnistia dels presos de l'1-O. En aquest sentit, el vicepresident ha recollit el guant dels manifestants i s'ha compromès a portar-lo a tot arreu: "a tribunes, parlaments, a totes les taules de negociació i diàleg i a les mobilitzacions". 
 

Defugir de les batalles dels símbols

El llibre publicat recentment per Junqueras i Rovira desgrana l'estratègia política d'ERC. En aquest sentit, el vicepresident ha manifestat que els republicans volen defugir de la "batalla de símbols" i centrar-se en la "batalla per guanyar", per la qual cosa ha assegurat que la proposta estratègica d'ERC és "ambiciosa". Aquesta, ha matisat, no vol renunciar a "cap espai de diàleg" ni de "mobilització".

Sobre la celebració de la reunió de la taula de diàleg entre el Govern i l'executiu espanyol, ha indicat que els equips dels dos presidents estan "parlant" per trobar la data i els detalls concrets de la delegació. "S'està treballant i està pendent d'acordar", ha apuntat. A més, ha lamentat que la taula vagi tard i ha assenyalat que ERC està a la disposició pel que requereixin.