JxCat no amaga l'escepticisme sobre la nova proposta d'ERC per millorar el funcionament del Govern fins a la celebració dels eleccions del 30 de maig. La vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha respost al vicepresident, Pere Aragonès, que enfortir la coordinació de l'executiu no depèn de "tenir un comitè o 25" sinó que es tracta d'una qüestió de "voluntat política i empatia".

L'escepticisme de Junts s'ha fet evident amb la resposta sistemàtica que Artadi ha ofert a les repetides preguntes que se li han plantejat sobre aquest tema durant l'habitual roda de premsa del dilluns. "JxCat no pot valorar una proposta que no existeix", ha replicat un cop i un altre en ser interrogada sobre les declaracions d'Aragonès en relació a la necessitat d'introduir mecanismes de coordinació entre els socis.

"És evident que hi ha hagut picabaralles entre els socis de Govern. Sempre hi ha un marge de millora intrínsec en els governs de coalició. Això creiem que depén més de fer un esforç que de generar nous comitès", ha advertit. 

Garantir el 30 de maig

En relació al nou calendari electoral, la portaveu del partit ha deixat clar que JxCat no qüestionarà la data del 30 de maig per a la celebració de les eleccions i confia que cap partit del Parlament ho faci.

Això no obstant, ha responsabilitzat el PSC i la intervenció de la Moncloa de les impugnacions anunciades contra el nou calendari electoral des de l'òrbita socialista. "Sorprèn la poca confiança que tenen en el seu candidat, però faríem una apel·lació a una mica més de respecte a la democràcia i les institucions catalanes per part dels socialistes", ha retret després d'ironitzar que el PSC li està "agafant gust a l'autoritarisme" i al 155.

Decisió d'Aragonès

Malgrat el suport al nou calendari, la dirigent de Junts ha desvinculat el seu partit de la decisió i ha insistit que la responsabilitat correspon a les conselleries afectades i, en darrer terme, a la decisió final d'Aragonès. "Qui ha fet la recomanació que entenia que era inevitable l'ajornament ha estat el vicepresident del Govern en tant que coordinador", ha subratllat.

Amb tot, ha insistit repetidament que hi "va haver-hi un consens en l'ajornament i en què la data era el 30 de maig" i ara "es tracta de mirar cap endavant i que el 30 de maig es pugui votar amb garanties".

Decàleg de mesures

De fet, JxCat subratlla que "aquestes eleccions s'han de produir sí o sí el 30 de maig", independentment de la situació en què es troba la pandèmia, per la qual cosa ha plantejat un decàleg de propostes per aconseguir, aquest cop sí, garantir la possibilitat de votar amb la màxima seguretat.

Entre aquestes propostes apunta la conveniència de vacunar els membres de les meses electorals, avançant els sortejos per designar-ne la composició, la qual cosa evitaria problemes en la constitució dels col·legis, així com els interventors i les persones que hagin de participar en el procés; fer una revisió del nombre de col·legis electorals, atès que a Barcelona s'havia incrementat el nombre en un 10% però no s'alterava a la resta de circumscripcions; instal·lar mesuradors de CO2 als col·legis electorals; valorar la possibilitat de fer tests massius i facilitar així que persones infectades puguin votar per altres vies sense haver de sortir de casa; poder votar per correu fins a 10 dies abans de la jornada electoral.

Artadi ha demanat introduir modificacions en la Llei de la Sindicatura Electoral a partir de deixar de banda els temes de la Llei Electoral en què no hi ha consens i arribar a un acord en aspectes pràctics i de logística per abordar qüestions com el vot anticipat, la possibilitat de votar durant dos dies mantenint els punts de votació oberts també el dissabte o el dilluns, urnes mòbils que puguin arribar a les cases de les persones infectades, el vot electrònic, i la gestió del vot exterior.

L'exili i Pablo Iglesias

Artadi ha estat interrogada també sobre la comparació que va fer ahir el vicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias entre els exiliats independentistes i els exiliats de la República i ha advertit que només amb paraules no s'aconsegueix res. "Agraint la sinceritat de Pablo Iglesias, també ens preguntem ell com a vicepresident del govern què pensa fer, perquè els presos polítics catalans porten més temps a la presó sota el govern de Pedro Sánchez que sota el de Mariano Rajoy. Emplacem a què passin de les paraules als fets", ha instat.