Ni Ciutadans, ni el PP, ni el PSC han participat de la votació sobre la suspensió dels diputats presos i exiliats, i els dos primers han abandonat l'hemicicle.  Els partits unionistes han defensat que no era una qüestió que s'hagués de portar al ple de la cambra, i per això han decidit no participar-hi. Al final del debat, han intentat torpedinar la votació separada dels dos punts del dictamen de la comissió de l'estatut del diputat.

En aquest sentit, la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, ha amenaçat amb una querella contra la Mesa de la cambra per haver permès la votació d’aquest dimarts. “La presentarem i segurament hauran de donar explicacions als tribunals”, ha advertit.

La dirigent unionista ha equiparat la votació sobre la suspensió dels diputats amb l’intent d’”assalt del Parlament” d’aquest dilluns. “Com a atac a la democràcia, són gairebé el mateix, i tots dos animats i emparats per vostè”, ha dit dirigint-se al president Quim Torra.

“Votaran si els agrada o no una resolució judicial com a elit separatista privilegiada”, ha denunciat Arrimadas. “Es pensen que tenen un carnet d’impunitat?”, els ha preguntat. Ho ha comparat amb el supòsit que el PP portés al Congrés de Diputats la sentència de la Gürtel per a votar-la. A més, ha assenyalat que no existeix la figura de la substitució de diputats assenyalada pel jutge Pablo Llarena.

Sobre els fets del primer aniversari de l’1-O, Arrimadas ha avisat Torra que “les seves paraules el perseguiran tota la vida, juntament amb els seus articles xenòfobs”. I ha afegit: “Li van fer cas i van intentar assaltar l’edifici en el qual recau la representació”.

PSC: “Tan difícil és dir que acaten?”

El PSC ha estat crític, però per un altre motiu. Si bé també ha criticat que la suspensió s’hagi portat al ple del Parlament, ha denunciat que es tractat d’una gesticulació de l’independentisme. Ho ha justificat en què els diputats suspesos ja havien deixat de cobrar i s’han suspès dos plens perquè no podien votar, després de la suspensió del jutge Llarena.

“Vostès estan complint la resolució de facto”, ha assegurat la diputada socialista Alicia Romero, que ha dit que JxCat i ERC “venen aquí a teatralitzar, escenificar i continuar enganyant tanta gent”. I els ha preguntat: “Tan difícil és dir que acaten la resolució del jutge Llarena?”.

PP: “Hi ha un legislatiu que vol fer de jutge”            

Finalment, el portaveu del PP, Santi Rodríguez, ha indicat que “des dels propis serveis parlamentaris els han suspès la retribució” i que l’independentisme va suspendre un ple perquè no tenia la majoria. “No hi ha un jutge que vol fer de legislatiu, sinó un legislatiu que vol de fer jutge”, ha afirmat.

En aquesta línia, Rodríguez ha reiterat la crida a la dimissió de Torra que ja ha fet Xavier Garcia Albiol aquest dimarts al matí. “Per la dignitat del càrrec que vostè ocupa, ja hauria d’haver-la presentat”, ha sostingut.