La presidenta de Ciudadanos, Inés Arrimadas, ha demostrat comprendre millor que ningú el dur moment que viu Pablo Casado. De fet, ha estat l'única que s'ha pronunciat de forma totalment espontània i s'ha referit a l'encara, sobre el paper, líder popular quan ha estat el seu torn: "Abans que res vull desitjar el millor en allò personal al senyor Pablo Casado i molts encerts al Partit Popular que és un partit molt important pel nostre país". Posteriorment, ha formulat la pregunta corresponent al president espanyol, Pedro Sánchez. Aquesta mena de respecte sagrat que Arrimadas ha demostrat en tota la crisi sobre la comissió del germà d'Isabel Díaz Ayuso, en Tomás, ja es va constatar la setmana passada quan va esclatar la polèmica pel contracte de les mascaretes per part de la Comunitat de Madrid. Aleshores, igual que ara, va marcar un perfil baix: "Descartem presentar una moció de censura contra l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida". I tan sols va reclamar investigar "fins el final" les empreses municipals que haurien espiat la presidenta madrilenya. Els taronges saben que pengen d'un fil, cada vegada tenen menys representació i obrir una altra guerra els podria deixar fora directament del govern del consistori municipal. La mateixa vicealcaldessa madrilenya, Begoña Villacís, va afirmar que ells no servirien "als interessos de Pedro Sánchez".

 

Neix Renovadores Cs

Aquesta poca contundència de Ciutadans, molt lluny de la demostrada al Parlament de Catalunya, venia justificada pel que ells consideren un savoir-faire característic en ells: "Tant la vicealcaldessa de Madrid com jo mateixa ho hem deixat molt clar. No tinc cap dubte que si fossin al nostre lloc, el PP i el PSOE ja haguessin presentat una moció de censura. Però nosaltres no som com els altres, és un partit diferent i no servirem a les guerres internes del PP", subratllava Arrimadas que entén millor que ningú a Casado perquè, igual que ell, des de dins els seus també la qüestionen. I en les darreres hores ha anat en augment amb el naixement de Renovadores Cs, un corrent crític dins la formació taronja, que malgrat ja fa uns mesos que existeix, ha aprofitat els pèssims resultatst a Castella i Lleó per d'exigir, de retruc, la dimissió d'Arrimadas i la refundació "imprescindible" del partit per a la seva supervivència. L'acusen de fracturar Ciutadans per manca de lideratge i credibilitat. En una carta pública, Renovadores critica que sota el lideratge d'Arrimadas, el partit ha esdevingut una força política "cada vegada més irrellevant en la societat i en la política espanyola" a causa de la "mostrada incapacitat" de l'actual direcció per atraure tant votants com militància. I afegeixen: "Des de que va assumir la presidència, probablement ja han abandonat el partit més de dos terços dels afiliats", asseguren. La pèrdua d'11 escons a les Cortes de Castella i Lleó el passat 13 de febrer ha impulsat una campanya de recollida de signatures. Busquen que Arrimadas "faci un pas al costat i dimiteixi perquè se celebri una assemblea de refundació del partit".

Rufián recorda Casado

Fora del Congrés dels Diputats, alguns dels seus membres han expressat també certes mostres de suport a Casado. El mateix Gabriel Rufián per Esquerra ha escrit a twitter: "A Pablo Casado l'he sentit desitjar-nos barbaritats i he vist aplaudir aquestes barbaritats. I encara que sigui de vegades molt difícil, crec fermament que ni la rancúnia ni la bilis tenen lloc a la política. Per això, des d'aquí i passi el que passi, vull desitjar-li el millor personalment". Un missatge molt diferent del d'un altre diputat, Albert Botran per la CUP: Bon vent. Els que vindran seran igual o pitjor. Però bon vent, Casado". I ha recollit la publicació amb alguns dels titulars protagonitzats per Casado contra l'independentisme català com la il·legalització que demanava contra la CUP "per violència"; l'amenaça a Carles Puigdemont dient que "podria acabar com Companys"; l'exigència a Pedro Sánchez d'aplicar un 155 permanent; o l'última sobre "no deixar anar al lavabo els nens que parlen castellà".